Artikel 11 van 55

De 7 hoofdchakra's en de betekenis

Wat zijn chakra's?
Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam, die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is. 

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. De hoofdchakra’s lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. Ze verbinden het energetische, het lichamelijk en het geestelijke met elkaar.

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. We voelen ons het beste als alle chakra’s geopend zijn en ze in balans zijn. Dat betekent dat ze niet te inactief of overactief zijn.

Alle chakra’s hebben een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo/donkerpaars en violet. Ook staan ze onder andere in verbinding met een kleur en verschillende lichaamsdelen. 

De zeven hoofdchakra’s

Chakra 1: Het wortelchakra
Het eerste chakra ligt onderaan je ruggengraat, in de buurt van je stuitje. De kleur die erbij hoort is rood en de lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn o.a de geslachtsklieren, nieren en de benen.  

Dit chakra staat voor de basis, overleven, veiligheid, zekerheid, aardse zaken, lichamelijke gezondheid, materialistische en financiële middelen. Maar ook voor ons lichaam en de gezondheid daarvan.

Als dit chakra in balans is voel je je veilig en heb je een sterke verbinding met je lichaam en de aarde. Bij disbalans kun je je angstig en onzeker voelen. Ook kun je het gevoel hebben dat je niet stevig in je schoenen staat of zorgen hebben over geld of materialistische zaken. 

Chakra 2: Het sacraalchakra
Dit chakra ligt in je onderbuik, bij je heiligbeen. De kleur die erbij hoort is oranje en de lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn o.a de baarmoeder, geslachtsdelen, bekken en eierstokken.  

Dit chakra staat voor verandering, beweging, groei, plezier, emoties, seksualiteit en creativiteit. Als dit chakra in balans is kunnen we genieten van het leven. Je bent in staat om in beweging te komen en verandering aan te brengen in je leven, zodat je kunt groeien. Bij disbalans ontstaat er vooral onderdrukking van onze eigen unieke natuur. Dit kan onder andere gaan over het onderdrukken van emoties, seksualiteit, creativiteit of energie. Vermoeidheid of een gebrek aan levenslust zijn dan het resultaat. 

Chakra 3: Het zonnevlechtchakra
Het derde chakra ligt net boven je navel, wat dieper in de buik. De kleur die erbij hoort is geel en de lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn o.a de bijnieren, spieren, de maag en de alvleesklier. 

Dit chakra staat voor innerlijke kracht, handelen, vitaliteit, wilskracht en energie. Het is het middelpunt van ons zelfbeeld en onze persoonlijkheid. 

Als dit chakra in balans is neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en keuzes. Er is een goed evenwicht tussen in- en ontspanning. Is dit chakra uit balans dan heb je weinig energie om plannen te realiseren of drijf je jezelf juist tot het uiterste. Ook kan het zijn dat je te veel kritiek op jezelf hebt en een laag zelfbeeld hebt. Schuldgevoel en slachtofferschap kunnen het gevolg zijn. 

Chakra 4: Het hartchakra
Het vierde chakra ligt ter hoogte van je fysieke hart, in het midden van de borstkas. De kleur die erbij hoort is groen en dit chakra staat in verbinding met de bloedsomloop, ademhaling en het bovenste deel van de rug. 

Dit chakra staat voor de liefde die je hebt voor jezelf en alles wat leeft. Het staat voor compassie, acceptatie, verbinding en intuïtie. 

Als dit chakra in balans is kunnen we mensen en gebeurtenissen accepteren zoals ze zijn. Je bent in staat om zowel liefde te geven als te ontvangen. Je bent zacht naar jezelf en anderen en durft jezelf kwetsbaar op te stellen. Bij disbalans sluit je je vaak af voor gevoelens en emoties. Dit kan ervoor zorgen dat het hartchakra gedeeltelijk afgesloten wordt. Hierdoor voel je de pijn minder goed, maar kan ook de liefde minder goed doorstromen. 

Chakra 5: Het keelchakra
Dit chakra ligt bij de keel en nekwervels en de kleur die erbij hoort is lichtblauw. Het vijfde chakra staat in verbinding met o.a de schildklier, de nek en de schouders. 

Dit chakra staat voor communicatie en creativiteit. Het is het chakra van het geluid en van de zelfexpressie. Als dit chakra in balans is, is er een goede balans tussen luisteren en praten. De communicatie met anderen verloopt meestal soepel. Je bent in staat om de essentie van wat je wilt vertellen, goed over te brengen. 

Bij disbalans kan het zijn dat je het lastig vindt om naar buiten te brengen wat er in je leeft. Of je praat juist veel zonder dat je daarmee echt zegt wat je vanbinnen voelt. Boosheid en negativiteit kan dan de overhand gaan nemen als je praat. 

Chakra 6: Het voorhoofdchakra
Dit chakra ligt boven de wenkbrauwen, in het midden van je voorhoofd. De kleur die erbij hoort is indigo/donkerpaars. Lichaamsdelen die verbonden zijn met dit chakra zijn o.a de ogen, de hypofyse (een hormoonklier aan de onderzijde van de hersenen) en de voorhoofd- en bijholten. 

Dit chakra staat voor intuïtie, inzicht, verbeeldingskracht, zelfreflectie en waarneming. Het wordt ook wel het derde of innerlijke oog genoemd. 

Als dit chakra in balans is, sta je verbinding met je intuïtie. Je kunt op een eerlijke manier naar jezelf kijken en bent in staat om te reflecteren. Je leert van de dingen die je achteraf graag anders had gezien, zonder te streng voor jezelf te zijn. 

Chakra 7: Het kruinchakra
Het zevende chakra ligt op de kruin van je hoofd. De kleur die erbij hoort is violet en de lichaamsdelen die in verbinding staan met dit chakra zijn o.a het centraal zenuwstelsel en de hersenschors. 

Dit chakra staat voor spirituele ontwikkeling, bewustzijn, transformatie, wijsheid en verlichting. Als dit chakra in balans is, sta je in verbinding met de wereld waarin we leven én het universum. Je bent in staat om regelmatig de stilte op te zoeken en kunt vertrouwen op je innerlijke wijsheid. 

Bij disbalans kun je last hebben van een gebrek aan motivatie, sombere gevoelens of verveling. Je voelt je niet verbonden met het grotere geheel of hebt juist een afkeer tegen spiritualiteit. 

Tips voor balans in de chakra’s: 

  • Zoek iedere dag even de stilte op (een meditatie, ademhalingsoefening etc.) 
  • Probeer vaak in de natuur en buitenlucht te zijn. Niet alleen voor de ontspanning maar ook zodat je genoeg zonlicht opneemt.
  • Laat jezelf regelmatig masseren of masseer jezelf (bv je voeten). 
  • Vind een goed evenwicht tussen in- en ontspanning in je leven. Zodat je genoeg energie hebt om de dingen te doen die je graag wilt, maar wel genoeg momenten van rust neemt. 
  • Eet zoveel mogelijk verschillende kleuren (biologisch) groenten en fruit. Meer eten in de kleur van een bepaald chakra helpt om ze in balans te houden. 
© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel