Vorige Artikel 17 van 40 Volgende

Het keelchakra: balans in het 5e chakra

Het keelchakra is het vijfde chakra. Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam, die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is.

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar. 

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Alle chakra’s hebben een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet. 

Het keelchakra 
Je keelchakra bevindt zich zoals de naam het al zegt bij de keel en de nekwervels. Het wordt ook wel ‘’Visuddha’’ genoemd in het Sanskriet. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Het keelchakra is verbonden met het spirituele. 

Alle chakra’s staan onder andere in verbinding met een kleur, een element en een symbool. Het vijfde chakra is verbonden met de kleur lichtblauw en het element wat erbij hoort is ether. Ether staat voor ruimte en dit element ligt ten grondslag aan alle andere elementen. 

Ook horen onder andere de schildklier, keel, nek en schouders bij dit chakra. Het symbool is de lotusbloem met zestien blauwe bladeren. In het midden van de bloem staat een naar beneden gerichte driehoek met daarin een cirkel. De cirkel staat symbool voor de volle maan. De edelstenen die bij dit chakra passen, zijn bijvoorbeeld de turkoois en de aquamarijn. 

De eigenschappen van het vijfde chakra zijn onder andere communicatie en creativiteit. Het is een chakra van het geluid en van de zelfexpressie. Alle vormen van communicatie horen bij dit chakra, zoals luisteren, spreken, schrijven en zingen. 

Disbalans
We voelen ons het beste als alle chakra’s geopend zijn en ze in balans zijn: dat ze niet te actief of inactief zijn. Wanneer het keelchakra inactief is, kun je het lastig vinden om naar buiten te brengen wat er in je leeft. Denk aan het bekende spreekwoord: een brok in je keel krijgen. Dit kan gaan over het uiten van je emoties, maar ook om je echte zelf aan de buitenwereld te laten zien. Ook kun je moeite hebben met het aangeven van grenzen en voor jezelf opkomen. 

Als dit chakra te actief is, kan het zijn dat je wel veel praat maar zonder dat je daarmee echt zegt wat je vanbinnen voelt. Boosheid en negativiteit kan de overhand nemen als je praat. Ook is het vaak lastig om goed naar anderen mensen te luisteren. 

Lichamelijk kun je last hebben van verschillende klachten als dit chakra uit balans is. Denk aan: een keelontsteking, gehoorproblemen, nek- of schouderklachten of schildklierproblemen. 

Balans in het keelchakra 
Om de balans in dit chakra te herstellen, is het belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en tegen anderen. Je hebt een eigen manier gevonden om je gevoelens en creativiteit te uiten. Je bent in staat om de essentie van wat je wilt vertellen, goed over te brengen. En als je luistert naar anderen, hoor je wat een ander tussen de regels door aan je wil vertellen. Er is een balans tussen luisteren en praten. De communicatie tussen anderen verloopt meestal soepel. Ook ben je in staat om goed naar je eigen intuïtie te luisteren en er ook naar te handelen. 

Tips voor meer balans
Om het vijfde chakra weer in balans te brengen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Element ether
Omdat geluid nauw verbonden is met het element ether, kan klank en muziek helend werken voor dit chakra. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren naar muziek of het geluid van een klankschaal. Maar ook zelf zingen of neuriën kan dit chakra stimuleren. 

Uiten
Als dit chakra te inactief is, probeer dan een manier te zoeken om jezelf en je creativiteit te uiten. Denk aan schrijven of je gevoelens delen met iemand die dichtbij je staat. Als we niets durven uit te spreken, blijft het als het ware vastzitten in ons. Dit kan voor blokkades zorgen. Als we ons uiten, dan creëren we ruimte in onszelf om de emoties te doorleven en ze vervolgens los te laten. 

Als het chakra te actief is, dan kun je oefenen met goed naar anderen te luisteren. Dit doe je door met al je aandacht bij de ander te zijn en de juiste vragen te stellen. Probeer ook zo eerlijk mogelijk te zijn in je communicatie, naar jezelf en een ander. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. 

Stilte
Als we willen horen wat onze intuïtie te vertellen heeft, is het goed om regelmatig de stilte op te zoeken. Een meditatie, een ademhalingsoefening of gewoon even naar de lucht staren. Tien minuten met je rug op het gras liggen en naar de blauwe lucht kijken, kan wonderen doen. De kleur blauw heeft ook nog eens een kalmerend en reinigend effect op het vijfde chakra. 

Voeding 
Omdat de kleur blauw bij het vijfde chakra hoort, kan voeding in deze kleur ook balans brengen. Denk aan blauw fruit als bessen, druiven en pruimen.  

Ontspanning nek en schouders
De nek is de schakel tussen je hoofd en je lichaam. Je nek en schouders zijn daardoor erg gevoelig voor spanningen en stijfheid. Probeer meerdere keren per dag te checken of je schouders nog ontspannen zijn. Laat ook regelmatig je nek en schouders masseren of geef jezelf een korte nekmassage.

© 2020 - 2021 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel