Artikel 46 van 55

Het sacraalchakra: balans in het 2e chakra

Je sacraalchakra is het tweede chakra. Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is.

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar. 

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Alle chakra’s hebben een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet. 

Het sacraalchakra 
Je sacraalchakra bevindt zich in je onderbuik, bij je heiligbeen. Het wordt ook wel ‘’Svadhisthana’’ genoemd in het Sanskriet. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Het sacraalchakra is dus verbonden met de aarde. 

Alle chakra’s staan in verbinding met een kleur, een element en een symbool. Het tweede chakra is verbonden met de kleur oranje en het element wat erbij hoort is water. Ook horen onder andere de baarmoeder, geslachtsdelen, bekken, blaas en eierstokken bij dit chakra. Het symbool is een lotusbloem met zes bladeren. De edelsteen die bij het sacraalchakra past is de agaat. 

De eigenschappen van het tweede chakra zijn onder andere verandering, groei en plezier. Het staat voor onze emoties, seksualiteit en creativiteit. Het is het chakra van de beweging, het vrouwelijke en wordt in verband gebracht met de maan. Ook staat het voor geboorte. Niet alleen letterlijk omdat we nieuw leven kunnen laten ontstaan in de baarmoeder, maar ook voor wat we creëren in het leven.  

Disbalans
Een disbalans in het tweede chakra ontstaat vooral door onderdrukking van onze eigen natuur. Dit kan onder andere gaan over het onderdrukken van emoties, seksualiteit, creativiteit of energie. Als er bepaalde dingen onderdrukt worden, dan houd je dit onnodig vast en ontstaan er blokkades. Deze blokkades zorgen ervoor dat de levensenergie moeilijker door jou heen kan stromen. Vermoeidheid of een gebrek aan levenslust zijn dan het gevolg. 

Ook kunnen gevoelens van schuld en schaamte de overhand hebben in je leven. Je hebt het idee dat je altijd wel ergens tekort schiet en vindt het lastig om echt te ontspannen of plezier te maken. 

Het kan lastig zijn om mensen volledig toe te laten en een diepe verbinding te maken met anderen. Disbalans in het tweede chakra kan zich lichamelijk uiten door problemen met de blaas, menstruatie of de baarmoeder. Ook kun je snel last krijgen van je onderrug. 

Balans in het sacraalchakra 
We voelen ons het beste als alle chakra’s geopend zijn en ze in balans zijn. Dat betekent dat ze niet te inactief of overactief zijn. Als ons tweede chakra in balans is, zijn we in staat om van het leven te genieten. We maken plezier en gunnen onszelf bijvoorbeeld een middagdutje als het nodig is. We zijn in staat onze creativiteit te laten stromen. 

Ook kun je goed keuzes maken in je leven. Als iets niet meer bij je past of niet goed voelt, dan ben je in staat om in beweging te komen en veranderingen aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat je kunt groeien en je jezelf kunt blijven ontwikkelen. 

Als je nieuwe dingen in je leven wilt verwelkomen, is het nodig om ruimte te maken. Dit doe je door het loslaten van de dingen die je niet meer dienen. 

Je kropt gevoelens niet op, maar kunt ze toelaten en doorleven. Seksualiteit mag er zijn en is een onderdeel van je leven. Bij seksualiteit gaat het om het samenkomen van het mannelijke en het vrouwelijke. Dit gaat ook over het omarmen van deze beide energieën in jezelf. 

Tips voor meer balans
Om het tweede chakra weer in balans te brengen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Element water
Het element water is belangrijk voor het sacraalchakra. Dit gaat vooral over beweging, zuivering en stroming. Drink genoeg water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden in je lichaam. Maar denk ook aan het nemen van een warm (voeten) bad of zwemmen in de zee. 

Emoties doorvoelen
Probeer je gevoelens en emoties toe te laten in plaats van ze te negeren of op te kroppen. Dit doe je door ze er te laten zijn, zonder dat ze je overnemen. Met liefdevolle aandacht voor jezelf kom je al een heel eind. 

Creativiteit
Maak genoeg tijd om je creativiteit te laten stromen. Denk aan een rustgevende hobby zoals tekenen, schilderen, een instrument bespelen of uitgebreid koken. 

Beweeg mee 
Alles in ons en in de natuur beweegt volgens een cyclus. Als je meebeweegt op deze energie, ga je met de stroom mee in plaats van er tegenin. Leef en eet met de seizoenen, maak tijd voor ontspanning nadat je je hebt ingespannen en volg je eigen energie. In deze blogpost lees je meer over het leven met het ritme van de maan. 

Voeding 
Omdat de kleur oranje bij het tweede chakra hoort, kan voeding in deze kleur ook balans brengen. Denk aan: sinaasappel, mandarijn, wortel, pompoen en zoete aardappel. Ook is voeding met veel vocht goed zoals soepen, smoothies en sappig fruit. 

Geniet
In alle drukte, vergeten we misschien wel het belangrijkste: genieten! Maak tijd vrij om te spelen, te lachen en te zijn. Gun jezelf een dutje op klaarlichte dag als je moe bent of een lange wandeling in het groen als je behoefte hebt aan buitenlucht. 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel