Artikel 40 van 55

Het zonnevlechtchakra: balans in het 3e chakra

Het zonnevlechtchakra is het derde chakra. Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam, die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is.

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar. 

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Alle chakra’s hebben een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet. 

Het zonnevlechtchakra 
Je zonnevlechtchakra bevindt zich net boven je navel, wat dieper in de buik. Het wordt ook wel ‘’Manipura’’ genoemd in het Sanskriet. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Het zonnevlechtchakra is dus verbonden met de aarde. 

Alle chakra’s staan in verbinding met een kleur, een element en een symbool. Het derde chakra is verbonden met de kleur geel en het element wat erbij hoort is vuur. Ook horen onder andere de bijnieren, spieren, maag en de alvleesklier bij dit chakra. Het symbool is de lotusbloem met tien bladeren, met daarin een naar beneden gerichte driehoek. De edelstenen die bij dit chakra passen, zijn bijvoorbeeld de citrien en de goudtopaas. 

De eigenschappen van het derde chakra zijn onder andere innerlijke kracht en energie. Het is een vurig chakra, met veel warmte en licht. Het is het middelpunt van ons zelfbeeld en onze persoonlijkheid. Ook staat het voor handelen, vitaliteit en wilskracht. 

Disbalans
We voelen ons het beste als alle chakra’s geopend zijn en ze in balans zijn: dat ze niet te actief of inactief zijn. Wanneer het zonnevlechtchakra  inactief is, kan vermoeidheid en lusteloosheid de overhand hebben. Je hebt weinig energie om plannen te realiseren. Vuur is namelijk de kracht wat ons tot handelen aanzet.

Door bijvoorbeeld te veel zelfkritiek of een laag zelfbeeld, durf je niet altijd de stappen te zetten die nodig zijn. Als ons gevoel van eigenwaarde laag is, geven we vaak te veel macht aan anderen. Schuldgevoel en slachtofferschap kunnen dan het gevolg zijn. Bij een disbalans kan het ook zijn dat de spijsvertering niet helemaal soepel verloopt. 

Als dit chakra te actief is, kun je last krijgen van maagzuur, oprispingen of woede-uitbarstingen. Omdat er (te) veel vuur en kracht aanwezig is, drijf je jezelf tot het uiterste en kun je niet genoeg momenten nemen van ontspanning. 

Balans in het zonnevlechtchakra 
Om de balans in dit chakra te herstellen is er vooral veel zelfliefde en acceptatie nodig. Zodat het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde versterkt wordt. Dan is er meer kracht en energie voor de dingen die je graag wilt. Je gaat van moeten naar willen en durft meer te ondernemen. 

Ook neem je verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes en de dingen waar je invloed op hebt. Je neemt de regie over je eigen leven en hebt een pro-actieve houding. Er is een goed evenwicht tussen in- en ontspanning: je hebt genoeg energie om de dingen te doen je graag wilt en neemt genoeg momenten van rust. 

Tips voor meer balans
Om het derde chakra weer in balans te brengen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Element vuur
Omdat het element vuur hoort bij het zonnevlechtchakra, kunnen verwarmende kruiden helpen om dit element aan te wakkeren. Denk aan: kaneel, gember, kurkuma, kruidnagel en kardemom. Is het zonnevlechtchakra te actief, dan kunnen verkoelende kruiden als salie, munt en zout ondersteuning geven. 

Zonlicht
Ook is het belangrijk om genoeg zonlicht te krijgen, in deze blog lees je meer over de kwaliteit van licht. De warmte van de zon zorgt voor een goede stemming en stimuleert de aanmaak van vitamine D. Zonlicht is nog steeds belangrijk als dit chakra te actief is, maar zoek dan wel regelmatig een schaduwplek op. 

Passie
Of het nu een hobby is of je beroep, het is fijn om iets te hebben waar je vuurtje van aangewakkerd wordt. Dit zorgt ervoor dat je iets kunt doen waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt. Hier kun je dan vervolgens heel bewust tijd voor vrij maken. 

In- en ontspanning
Een goed evenwicht tussen in- en ontspanning is voor alle chakra’s belangrijk, maar voor dit chakra in het bijzonder. Dit betekent dat je genoeg energie hebt om dingen te doen die je graag wilt en ook de tijd neemt om weer op te laden.

Voeding 
Omdat de kleur geel bij het derde chakra hoort, kan voeding in deze kleur ook balans brengen. Denk aan: gele courgette, mais, gele paprika, banaan en ananas.

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel