Artikel 10 van 55

Antioxidanten & oxidatieve stress

Balans
Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen bepaalde moleculen die schadelijk kunnen zijn voor onze cellen en weefsels. Deze schadelijke moleculen worden ook wel vrije radicalen genoemd. Vrije radicalen ontstaan onder andere door onze stofwisseling, maar ook door bv medicijnen, alcohol, rook, stress of toevoegingen in onze voeding. Vrije radicalen hoeven niet slecht te zijn, omdat ze bijvoorbeeld ook zorgen dat bacteriën gedood worden. Maar zoals met alles is balans de sleutel.

Oxidatieve stress
Als er een overproductie vrije radicalen ontstaat en er niet voldoende antioxidanten zijn om ons lichaam te beschermen, dan ontstaat er oxidatieve stress. Er zijn dan te veel vrije radicalen in ons lichaam. Op de lange termijn kan dit allerlei klachten veroorzaken zoals hart- en vaatziekten, ontstekingsziektes, diabetes of kanker. 

Antioxidanten
Omdat antioxidanten als het ware een verdediging zijn tegen de vrije radicalen, zijn ze onmisbaar voor onze gezondheid. Het is dus heel belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Groenten en fruit zitten vol met antioxidanten omdat ze veel vitamines, mineralen, spoorelementen en bioactieve stoffen bevatten. Ook worden ze goed opgenomen door ons lichaam. Denk aan: waterkers, spinazie, snijbiet, tomaat, bessen, aardbeien, sinaasappel en granaatappel. Ook is variantie in groenten en fruit belangrijk, omdat overal weer verschillende antioxidanten inzitten en deze samenwerken. 

In sommige gevallen kan er een verhoogde behoefte aan antioxidanten zijn. Misschien ervaar je stress, sport je intensief of zit je veel in de zon. Deze situaties zorgen ervoor dat er meer radicalen worden gevormd in het lichaam en de vraag naar antioxidanten dan stijgt. Er kan dan een supplement nodig zijn om de tekorten weer aan te vullen.

Gezondheidspraktijk Siems
Ben je benieuwd naar de balans tussen antioxidanten en vrije radicalen in jouw lichaam? In de praktijk kun je terecht voor een natuurgeneeskundig consult (Health Check).

Afspraak inplannen

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel