Artikel 48 van 55

Het wortelchakra: balans in het 1e chakra

Je wortelchakra is het eerste chakra. Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is. 

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar. 

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Ieder chakra heeft een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet. 

Het wortelchakra 
Je wortelchakra bevindt zich in de buurt van je stuitje, onderaan je ruggengraat. Het wordt ook wel ‘’Muladhara’’ genoemd. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Het wortelchakra is dus verbonden met de aarde. 

Alle chakra’s staan in verbinding met een kleur, een element en een symbool. Het eerste chakra staat voor de kleur rood en het element wat erbij hoort is aarde. Zo horen ook onder andere de geslachtsklieren, nieren, blaas en benen bij dit chakra. Het symbool is een lotusbloem met vier bladeren. De edelsteen die bij het wortelchakra past is de robijn. 

Dit chakra staat voor de basis: overleven, veiligheid en zekerheid. Het staat voor de aardse zaken zoals materiële en financiële middelen. Maar ook voor ons lichaam en de gezondheid daarvan. Het eerste chakra is het fundament waarop alle andere chakra’s rusten. 

Disbalans
Het wortelchakra ontwikkelt zich vooral in de jeugd. Als je in deze periode dingen hebt meegemaakt waardoor je gevoel van veiligheid wegviel, kan het zijn dat er een disbalans in dit chakra is ontstaan. Onze afhankelijkheid is groot als we klein zijn. We leggen ons leven letterlijk in de handen van iemand anders, omdat we gevoed en verzorgd moeten worden om te overleven. 

Als er een disbalans is ontstaan in het eerste chakra, is er een gevoel van onveiligheid en onzekerheid. Het kan letterlijk voelen alsof je geen wortels hebt in de aarde, alsof je geen vaste grond onder je voeten hebt. Daardoor kun je het gevoel hebben dat je niet stevig en stabiel in het leven staat. Er kan ook een obsessie zijn voor het uiterlijk en materialistische zaken. 

Het kan zijn dat er veel angst is in je leven. Misschien is er een angst om niet genoeg te hebben en niet te kunnen voorzien in je basisbehoeften. Dit uit zich dan vaak in zorgen over geld. Of misschien ben je bang om niet goed genoeg te zijn en ga je aan jezelf twijfelen. Maar het is in ieder geval een gevoel van schaarste. In het huidige moment zijn is lastig, omdat je snel bent afgeleid door gedachten of de wereld om je heen.

Je voelt je niet helemaal verbonden met je eigen lichaam en je kunt last krijgen van lichamelijke klachten. Dit kan zich dan uiten in constipatie, eetstoornissen, nierstenen, pijnlijke vermoeide benen of pijn in de onderrug.

Balans in je wortelchakra
Als het wortelchakra in balans is, dan voel je een innerlijke veiligheid. In onzekere tijden ben je in staat om vertrouwen te blijven voelen in jezelf en in het leven. Er is een sterke verbinding met je eigen lichaam en je bent in staat om er goed naar te luisteren. Je neemt je eigen plek en weet dat je er mag zijn. 

Ook ben je in staat om je energie goed op peil te houden. Je neemt op tijd rust en zorgt goed voor jezelf. Daardoor ervaar je evenwicht en stabiliteit. Je voelt je verbonden met de aarde, waardoor je er ook goed voor wilt zorgen. 

Tips voor meer balans
Om het eerste chakra weer in balans te brengen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Verbinding 
Verbinding maken met je lichaam is essentieel om je wortelchakra weer in balans te krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen om wat vaker de stilte op te zoeken of door yoga oefeningen te doen. Maar ook door een massage nemen of jezelf een voetmassage te geven. 

Lief zijn voor je lichaam en ervan houden is ook belangrijk. Leer goed luisteren naar de signalen van je lichaam, zo weet je wat het op welke momenten nodig heeft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg beweegt, op tijd rust neemt en ondersteun het met gezonde voeding. Meer tips voor een gezonde leefstijl vind je hier.  

Aarden
Door te aarden kun je jezelf weer stevig neerzetten en je verbinden met de aarde. Ga ergens heen waar je niet gestoord kunt worden en ga op een stoel zitten. Zet je voeten iets uit elkaar op de grond, ga rechtop tegen de rugleuning van de stoel zitten en ga met je aandacht naar je voeten. Adem een paar keer diep in- en uit. Visualiseer dat er wortels groeien vanuit je voeten, die steeds dieper in de aarde gaan. Blijf nog een aantal minuten rustig doorademen. Deze oefening kun je ook doen in kleermakerszit. Dan visualiseer je dat de wortels groeien vanuit je stuitje. 

Meer tijd in de natuur doorbrengen kan ook helpen om te aarden. Denk aan een wandeling in de bossen of zwemmen in de zee. Ook kun je een klein moestuintje beginnen in je tuin of op je balkon, zodat je wat vaker met je handen in de aarde zit.

Voeding
Omdat de kleur rood bij het wortelchakra hoort, zorgt rode voeding ook voor meer balans. Denk aan: bietjes, rode appels, aardbeien, tomaten of granaatappel. Maar ook graanproducten zoals volkorenbrood, havermout en zilvervliesrijst werken aardend en helend voor het wortelchakra.

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel