Artikel 36 van 55

Het hartchakra: balans in het 4e chakra

Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging.  Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is. Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar. 

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Ieder chakra heeft een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet. 

Het hartchakra 
Je hartchakra vind je ter hoogte van je fysieke hart, in het midden van je borstkas. Het wordt ook wel ‘’Anahata’’ genoemd. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Ons hartchakra is het middelste chakra en zorgt voor verbinding tussen het aardse en het spirituele. 

Alle chakra’s staan in verbinding met een kleur, element en een symbool. In dit geval is het de kleur groen, het staat voor liefde en groei. Het element wat erbij hoort is lucht, dat voor beweging staat. Zo horen de bloedsomloop, de ademhaling en het bovenste deel van de rug bij dit chakra. Het symbool van het hartchakra is een lotusbloem met twaalf blaadjes. 

Ook staat het voor de liefde die je hebt voor jezelf en alles wat leeft. Zodat we compassie en balans kunnen ervaren. Door je hart te openen, ben je in staat om verbinding te maken en kun je beter naar je intuïtie luisteren. Omdat het de verbinding is tussen de lagere en de hogere chakra’s, zorgt het er ook voor dat de andere chakra’s in balans blijven. 

Balans
Als ons hartchakra in balans is, kunnen we mensen en gebeurtenissen accepteren zoals ze zijn. We zijn zacht naar onszelf en anderen en durven ons kwetsbaar op te stellen. Je kunt letterlijk lucht toevoegen aan een situatie, bent flexibel en beweeglijk. Je bent in staat om zowel liefde te geven als ontvangen. En je durft te vertrouwen op het leven en voelt je veilig.

Ook voel je een bepaald evenwicht in jezelf: tussen in- en ontspanning, geven en nemen en het vrouwelijke en het mannelijke. Los van ons geslacht hebben we allemaal een mannelijke en een vrouwelijke energie in ons. Bij iedereen is dit in een andere verhouding aanwezig en het kan ook verschillen van moment tot moment. Maar als ze voor lange tijd niet in balans zijn, kunnen er blokkades ontstaan. 

Disbalans
Als de mannelijke energie overheerst, kun je jezelf niet meer goed ontspannen, vind je het moeilijk om van jezelf of anderen te houden en kun je je moeilijk openstellen. Als de vrouwelijke kant overheerst vind je het lastig om keuzes te maken, ben je overgevoelig, kun je lastig grenzen aangeven en zorg je altijd maar voor anderen in plaats van dat je eerst voor jezelf zorgt. Ook kan het zijn dat je je aan situaties vasthoudt die eigenlijk niet goed voor je zijn. 

Maar ook door moeilijke situaties die we tegenkomen in ons leven, kunnen chakra’s verstoord worden. We voelen ons teleurgesteld, gekwetst en we hebben minder vertrouwen gekregen in anderen of het leven. Als deze emoties niet verwerkt worden, worden ze als het ware in ons opgeslagen. De energie kan dat niet meer goed doorstromen naar alle chakra’s en je lichaam kan zijn functies minder goed uitvoeren. Je hartchakra kan hierdoor steeds iets meer gaan sluiten. Hierdoor voel je de pijn minder goed, maar kan ook de liefde minder goed doorstromen. Het heeft dus veel effect op ons we hoe ons voelen. 

Als er een disbalans in je hartchakra is, kun je dit ook op lichamelijk gebied merken. Je kunt longproblemen krijgen, hyperventilatie of een druk op de borst. Ook kan het zijn dat je veel in je hoofd zit en dat er te weinig aandacht is voor je hart en de rest van je lichaam.

Balans in je hartchakra 
We geven je hieronder een paar simpele tips voor meer balans in je eerste chakra. 

Verbinding
Probeer een paar keer per dag even verbinding te maken met je hart. Dit kun je simpelweg doen door je ogen even te sluiten, je hand op je hart te leggen en je aandacht ernaartoe te brengen. Adem rustig en diep naar je hartstreek toe. Zo ga je bewust van je hoofd naar je hart en ontspan je tegelijkertijd je lichaam.

Ook een meditatie of een ademhalingsoefening kunnen hierbij helpen. Wij hebben een fijne ademhalingsoefening voor het hart, deze vind je hier. 

Natuur
In de natuur zijn is goed voor alle chakra’s, maar voor het hartchakra in het bijzonder. Probeer iedere dag een wandeling in de natuur te maken of haal groen in huis door verschillende planten neer te zetten. Niet alleen gezellig maar ook nog eens goed voor je! 

Groene voeding
Groene groentes zijn voedend voor je hartchakra. Probeer dus veel groenten te eten zoals spinazie, asperges, courgette, komkommer en avocado.

Acceptatie
Het kan lastig zijn om negatieve gevoelens er gewoon te laten zijn. Vaak blijven we ze voeden of willen we er zo snel mogelijk vanaf en proberen ze weg te drukken. Maar door deze gevoelens toe te laten en er te laten zijn, kan de energie weer vrij gaan stromen. Het is goed om te accepteren dat er nog emoties in ons zitten die aandacht nodig hebben. Verwelkom ze juist in je leven en probeer ze er zonder oordeel te laten zijn. 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel