Vorige Artikel 10 van 37 Volgende

Het voorhoofdchakra: balans in het 6e chakra

Het voorhoofdchakra is het zesde chakra. Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam, die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is.

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar. 

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Alle chakra’s hebben een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo/donkerpaars en violet. 

Het voorhoofdchakra 
Je voorhoofdchakra bevindt zich in het midden van je voorhoofd, net boven de wenkbrauwen. Het wordt ook wel ‘’Ajna’’ genoemd in het Sanskriet. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Het voorhoofdchakra is dus verbonden met het spirituele.  

Alle chakra’s staan in verbinding met een kleur, een element en een symbool. Het zesde chakra is verbonden met de kleur indigo/donkerpaars en het element wat erbij hoort is licht. Ook staan onder andere de ogen, de hypofyse (een hormoonklier aan de onderzijde van de hersenen) en voorhoofd- en bijholten in verbinding met dit chakra. 

Het symbool is een cirkel met twee blaadjes en in de cirkel bevindt zich een naar beneden gerichte driehoek. Dit symbool staat voor evenwicht en harmonie. De edelstenen die bij dit chakra passen, zijn bijvoorbeeld de fluoriet en de amethist.  

Dit chakra wordt ook wel het derde of innerlijke oog genoemd, omdat het in verband staat met intuïtie, inzicht en waarneming. Het staat ook voor eerlijk naar jezelf kunnen kijken en dingen onder ogen durven te zien. De eigenschappen die bij dit chakra horen zijn onder andere verbeeldingskracht en zelfreflectie. 

Disbalans
We voelen ons het beste als alle chakra’s geopend zijn en ze in balans zijn: dat ze niet te actief of inactief zijn. Wanneer het voorhoofdchakra inactief is, kun je het lastig vinden om goede keuzes te maken en te reflecteren op wat je doet. Je kunt nog niet volledig vertrouwen op je intuïtie. 

Als het zesde chakra te actief is, ben je vaak gevoelig voor andermans energie en voor prikkels van buitenaf. Je kunt last hebben van een vol hoofd, piekeren en overanalyseren. Omdat je dagelijks veel te verwerken hebt, kan oververmoeidheid het gevolg zijn. 

Ook kun je last hebben van verschillende lichamelijk klachten als dit chakra niet in balans is, zoals hoofdpijn, oogproblemen of concentratieproblemen. 

Balans in het voorhoofdchakra 
Als er balans is in dit chakra, sta je in verbinding met je intuïtie. Je weet hoe je er naar kunt luisteren en krijgt daardoor meer helderheid in welke keuzes je mag maken. Hier is bezinning en stilte voor nodig. 

Ook kun je op een eerlijke manier naar jezelf kijken. Je kunt op jezelf reflecteren en leert van de dingen die je achteraf graag anders had willen doen. Zonder dat je hierbij over jezelf oordeelt of jezelf minder waard vindt. 

Door de tijd te nemen om te reflecteren, kom je tot nieuwe inzichten. Deze inzichten zijn belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo ben je in staat bewust te worden van patronen of overtuigingen die je niet meer dienen, zodat je deze kunt transformeren. 

Tips voor meer balans
Om het zesde chakra weer in balans te brengen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Stilte
Door tijd te nemen voor jezelf en wat vaker de stilte op te zoeken, leer je beter naar je intuïtie luisteren. Als je alsmaar doorgaat, is het lastiger om op jezelf te reflecteren en indien nodig onderweg bij te sturen. Hier vind je tips voor meer ontspanning in je leven. 

Massage gezicht & hoofd
Neem eens een gezicht- en hoofdmassage of masseer je eigen hoofd als je bijvoorbeeld in bad ligt. Dit brengt je gedachten tot rust en laat je hoofd en lichaam ontspannen. 

Schrijven
Ook kan het helpen om in de avond voordat je naar bed gaat, je hoofd even leeg te schrijven. Waar denk je nog veel over na? Zit je ergens mee? Zo blijf je in verbinding met jezelf en de dingen die in je leven spelen. 

Voeding
Omdat de kleur indigo/donkerpaars bij dit chakra hoort, kan meer voeding eten in deze kleur meer balans brengen. Bijvoorbeeld: pruimen, aubergine en blauwe druiven. 

Neurofeedback training 
Meer rust en ruimte in het hoofd, zorgt voor meer balans in dit chakra. Neurofeedback training kan je hierbij helpen. De trainingen zijn erop gericht de hersenen optimaler te laten functioneren. Het zorgt voor meer balans in het brein. Het vermindert klachten op mentaal, fysiek en emotioneel gebied.

Hier vind je meer informatie over neurofeedback.

© 2020 - 2021 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel