Bach bloesems

Bach bloesems zijn vloeibare plantenextracten, ontwikkeld in de jaren 1920-1930 door de Engelse dokter Edward Bach. Hij was arts, homeopaat en bacterioloog. Na zijn studie geneeskunde had hij zijn eigen praktijk. Al snel was hij op zoek naar een meer holistische benadering van geneeskunde.

Hij was veel in de natuur te vinden en gebruikte zijn kennis en intuïtie om bloesems van wilde bloemen en planten te selecteren. Op deze manier heeft hij 38 remedies ontwikkeld, allemaal gericht op een specifieke eigenschap of gemoedstoestand. De bloesems brengen emoties en gevoelens weer in evenwicht. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en heeft geen bijwerkingen. Het is ook mogelijk meerdere bloesems te mengen in het flesje (maximaal 7 verschillende). 

Advies inname 
De Bach bloesem mag verdund worden in een flesje (30 ml water met 3 druppels). Vul het lege flesje met water en voeg 3 druppels Bach bloesem toe. Neem vervolgens 2x per dag 4 druppels van de verdunning in (direct op de tong), voor 3 maanden lang. 

Health Check
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens dit consult wordt onder andere gemeten welke Bach bloesem je op dit moment nodig hebt. Of kijk hier zelf welke bloesem aansluit bij jouw klachten en/of gevoelens.


Bach bloesem 1: Agrimonie / Agrimony 

Agrimonie is de bloesem van de eerlijkheid. Niet alleen naar jezelf, maar ook naar anderen. Dit betekent dat deze bloesem je uitnodigt om je gevoelens en zorgen niet langer te onderdrukken. Als mensen vragen hoe het met je gaat, mag je je kwetsbaar opstellen en eerlijk antwoorden. Het gaat erom dat je je masker durft te laten zakken en dat je volledig toelaat wat er op dit moment speelt in jezelf en in je leven. Je hoeft verdriet of angst niet te verbergen achter een glimlach. Dit hoort evengoed bij het leven als blijdschap en geluk. 

Het zijn vaak mensen die niet van confrontaties houden en zij hebben een grote behoefte aan harmonie. Het kan zijn dat je jezelf afleidt met ongezond eten, alcohol, tv-kijken etc. Alles om maar niet bezig te hoeven zijn met wat er werkelijk in je omgaat. Deze bloesem ondersteunt je ook om deze ongezonde gewoontes die je niet dienen, af te bouwen. Zodat er in plaats van onrust, innerlijke vrede en harmonie kan ontstaan. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik ben eerlijk en mild tegenover mezelf en anderen. 


Bach bloesem 2: Esp / Aspen

Dit is de bloesem van de voorgevoelens. Deze bloesem werkt goed als je je snel zorgen maakt over dingen, zonder dat je hiervoor een specifieke reden hebt. Je kunt je hierdoor zenuwachtig en angstig gaan voelen, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. 

Meestal zijn deze mensen erg gevoelig, waardoor zij veel energie opnemen uit hun omgeving. Als je niet goed weet hoe je hiermee om kunt gaan, kun je je onnodig zorgen gaan maken over allerlei dingen die eigenlijk niet bij jou horen. Soms hebben zij ook angst voor de angst en is de reden niet duidelijk. Deze bloesem geeft ondersteuning bij het omgaan met je gevoeligheid. Ook geeft het een gevoel van vertrouwen en veiligheid, zodat je kunt openstaan voor het leven en de nieuwe ervaringen die hierbij horen.

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik heb vertrouwen in de toekomst en sta open voor nieuwe ervaringen. 


Bach bloesem 3: Beuk / Beech 

De beuk is de bloesem van de tolerantie. Deze bloesem geeft je ondersteuning als je je eigen gevoel geblokkeerd hebt. Hierdoor is het lastiger om je in te leven in een ander. Ook kan het zijn dat je daardoor iets sneller een oordeel hebt over een ander of kritiek geeft als iemand iets op zijn of haar eigen manier wilt doen. 

De beuk zorgt ervoor dat je dichter bij je eigen gevoel kunt komen. En als je meer vanuit je gevoel leeft, krijg je vanzelf meer compassie voor anderen. Ook kun je je dan beter inleven in de gevoelens en meningen van anderen. Zodat je jezelf en een ander in de waarde kunt laten. En inzien dat we allemaal ons eigen proces hebben en lessen te leren hebben. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik laat alle gevoelens van oordeel los en omarm de verschillen tussen mensen. 


Bach bloesem 4: Duizendguldenkruid / Centaury 

Dit is de bloesem van de gedienstigheid. Deze bloesem geeft je ondersteuning om je eigen grenzen beter aan te kunnen geven. Zodat je ‘’nee’’ durft te zeggen als iets niet goed voelt of als je er geen tijd of ruimte voor hebt. Omdat je regelmatig over je grenzen gaat, is vermoeidheid en weinig energie vaak het gevolg. Het zijn vaak mensen die zoveel tijd kwijt zijn met zorgen voor anderen, dat ze zichzelf vergeten. 

De bloesem geeft je de kracht om op te komen voor je eigen behoeften en verlangens. Jezelf op één te plaatsen, zodat je vervolgens in staat bent om de ander beter kunt helpen. Je leert dienstbaar zijn, zonder jezelf ondergeschikt te maken. Er ontstaat dan meer energie om de dingen te kunnen doen die jij graag wilt in het leven. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik erken mijn eigen behoeften en neem de regie over mijn eigen leven. 


Bach bloesem 5: Loodkruid / Cerato 

Loodkruid is de bloesem van de intuïtie. De bloesem helpt je om je innerlijk weten te versterken. Het kan zijn dat je regelmatig twijfelt aan bepaalde dingen en dat je hiervoor advies en/of bevestiging wilt van anderen. Of als je een keuze hebt gemaakt, alsnog gaat twijfelen of je de goede keuze hebt gemaakt. 

Vaak weet je precies wat je wil of nodig hebt, maar ontbreekt er nog wat vertrouwen om hier ook voor te gaan. Deze bloesem ondersteunt je bij het volgen van je intuïtie, zodat je kunt vertrouwen op je eigen wijsheid. Vanuit zekerheid en besluitvaardigheid, kun je dan een keuze maken op basis van je gevoel en hier ook bij blijven. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik vertrouw op mijn innerlijke stem en volg mijn eigen weg. 


Bach bloesem 6: Kerspruim / Cherry Plum 

Dit is de bloesem van de berusting. De bloesem zorgt ervoor dat je je beter kunt ontspannen. Meestal is er sprake geweest van een (langdurige) zware belasting, waardoor er een grote druk op je is te komen staan. Als deze druk op den duur niet vermindert, kun je nog maar moeilijk in een staat van volledig ontspanning komen. 

Ook is er vaak een angst om de controle te verliezen. Emoties kunnen het dan van je overnemen, waardoor je niet meer helder na kunt denken. Deze bloesem ondersteunt je bij het bewaken van de rust, zelfs in omstandigheden waarin dat moeilijk is. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik laat in vertrouwen los en mag mezelf volledig ontspannen. 


Bach bloesem 7: Kastanjeknop / Chestnud Bud  

De kastanjeknop is de bloesem van het leren. Deze bloesem ondersteunt je bij het leren van lessen, voor dingen die je achteraf anders had willen doen. Het is belangrijk om te reflecteren op wat wel en niet goed werkt, zodat het je in de toekomst anders aan kunt pakken. Als je hier niet de tijd voor neemt, kan het zijn dat je steeds weer in dezelfde valkuilen stapt. 

Ook kan het zijn dat je regelmatig te laat komt, dingen kwijt bent of nieuwe projecten begint zonder ze af te maken. Door meer besef te krijgen van het hier en nu, kun je meer helderheid in je hoofd krijgen. Dan kun je leren van je ervaringen en deze inzichten omzetten in het hier en nu. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik leer van iedere ervaring en ben volledig in het hier en nu. 


Bach bloesem 8: Cichorei / Chichory

Dit wordt ook wel de bloesem van de moederlijke gevoelens genoemd. Dit omdat het vaak mensen zijn die veel bezig zijn met het zorgen voor anderen. Zelfs als dit niet eigenlijk niet meer nodig is. Hierdoor kan het zijn dat anderen mensen zich schuldig gaan voelen, omdat ze er eigenlijk niet om gevraagd hebben.

Ook is het belangrijk om te leren geven, zonder dat je evenveel terug verwacht van de ander. Deze bloesem ondersteunt je bij het accepteren dat ieder een eigen weg te gaan heeft en dat je anderen hierin ook vrij kunt laten. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik geef vanuit onvoorwaardelijke liefde en laat iedereen vrij om zijn of haar eigen pad te lopen. 


Bach bloesem 9: Bosrank / Clematis 

De bosrank is de bloesem van de realiteit. Deze bloesem ondersteunt je om meer in het hier en nu te kunnen zijn. Het kan zijn dat je je lastig kunt concentreren, dat je vaak aan het dromen bent of dat je er voor je gevoel niet helemaal bij bent. Je hebt waarschijnlijk veel fantasie en bent creatief. 

De bloesem helpt je om niet te verdwijnen in de fantasie, maar om er inspiratie uit te halen om te creëren in een vorm die bij je past. Ook helpt deze bloesem je bij goede aarding. Als je goed geaard bent, voel je je krachtiger en ben je in staat om meer in het moment te leven. Ook durf je confrontaties beter aan te gaan en heb je minder de behoefte om je continu terug te trekken in je eigen wereld. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik ben volledig aanwezig in het hier en nu. 


Bach bloesem 10: Appel / Crab Apple  

Dit wordt ook wel de bloesem van de reinheid genoemd. Dit omdat het een bloesem is die een reiniging is voor zowel lichaam als geest. Het kan zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt of dat je overdreven ordelijk en schoon in huis bent. Bij iedereen uit zich dit weer op een andere manier. Vaak is er een behoefte om in de buitenwereld iets te willen ordenen of zuiveren, omdat er in de binnenwereld angst is voor het verliezen van controle. 

Deze bloesem ondersteunt je ook bij het accepteren van jezelf inclusief imperfecties. Zodat je minder streng voor jezelf kunt zijn en een positiever zelfbeeld kan ontwikkelen. Ook helpt het je om je innerlijk zuiver te voelen, zodat je niet meer op de buitenwereld hoeft te projecteren. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik ben zuiver in lichaam en geest. 


Bach bloesem 11: Iep / Elm 

De iep is de bloesem van de verantwoordelijkheid. Vaak is er een situatie ontstaan waarin je voor een lange tijd veel verantwoordelijkheid hebt gedragen. De mensen om je heen zijn hier gewend aan geraakt, waardoor je het gevoel hebt dat je onmisbaar bent. Hierdoor ontstaat er al snel overbelasting, wat je het gevoel geeft dat je gefaald hebt. 

Deze bloesem helpt je bij het vooropstellen van je eigen behoeften en niet te veel hooi op de vork te nemen. Zodat je hetgeen wat je doet goed kunt doen, maar ook beseft dat het niet perfect kan. Het helpt je bij het vinden naar balans, zodat je weer de juiste beslissingen kunt nemen. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik bevrijd me van de last van het streven naar perfectie. 


Bach bloesem 12: Gentiaan / Gentian

Dit is de bloesem van het vertrouwen. Deze bloesem ondersteunt je als je het op dit moment lastig vind om de moed erin te houden en het glas halfvol te zien. Ook kan het zijn dat je regelmatig twijfels hebt, teleurgesteld bent of je somber voelt. 

De gentiaan helpt je bij het hebben van moed op momenten dat je het nodig hebt. Zo zie je in dat tegenslag juist mogelijkheden biedt om nieuwe inzichten te krijgen. Ook geeft het je opnieuw vertrouwen, zodat je niet zoveel hoeft te twijfelen over bepaalde keuzes in je leven. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik heb de moed om langzaam te groeien zoals de natuur dat doet. 


Bach bloesem 13: Gaspeldoorn / Gorse 

De gaspeldoorn is de bloesem van de hoop. Dit omdat deze bloesem ervoor zorgt dat je niet opgeeft, maar dat je juist van aanpakken weet. Meestal hebben deze mensen al erg veel meegemaakt in het leven (bv klachten, ziekte, verlies etc.) en is het daarom lastig om hoopvol te blijven. 

Deze bloesem ondersteunt je bij het hebben van een positieve instelling, want er zijn altijd lichtpuntjes in het donker. Het geeft je zon en warmte van binnenuit, zodat je weer vertrouwen krijgt. Niet alleen in je eigen scheppingskracht, maar ook in het zelfherstellend vermogen van je lichaam.

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik heb vertrouwen dat ik elke moeilijkheid kan overwinnen. 


Bach bloesem 14: Struikheide / Heather 

De struikheide is de bloesem van de identiteit. Deze bloesem helpt je om minder afhankelijk te zijn van anderen. Het kan zijn dat je anderen te veel nodig hebt om bijvoorbeeld je verhaal te kunnen doen, terwijl dit voor beiden niet helpend meer is. Natuurlijk is het goed om je hart te luchten, maar als problemen steeds herhaald worden, wordt het steeds lastiger om ze op te lossen. 

De bloesem ondersteunt je ook om vanuit je eigen ervaringen, naar anderen te kunnen luisteren en ze te helpen bij hun problemen. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik vergeet mijn zorgen over mezelf in het zorgen voor anderen. 


Bach bloesem 15: Hulst / Holly

Dit is de bloesem van de liefde. Deze bloesem ondersteunt je bij het openstellen van je hart. Het kan zijn dat je je in het verleden afgewezen hebt gevoeld, waardoor dit erg moeilijk kan zijn. Als je hierbij je hart gesloten hebt, kun je harder zijn dat je zou willen of heb je last van bijvoorbeeld last van jaloezie of verbittering. 

De hulst helpt je weer bij het onvoorwaardelijk liefhebben van anderen. Zodat je oprecht blij kunt zijn voor anderen en je anderen met een open hart tegemoet kan treden. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik geef onvoorwaardelijk liefde vanuit mijn hart en laat de liefde stromen. 


Bach bloesem 16: Kamperfoelie / Honeysuckle 

Kamperfoelie is de bloesem van het verleden. Deze bloesem helpt je om het verleden los te laten en je te richten op het heden en de toekomst. Pas als je in staat bent om dit te doen, kan er weer energie stromen naar het leven wat je nu leeft. 

Kamperfoelie ondersteunt bij het openstaan voor nieuwe ervaringen en het accepteren van veranderingen in het leven. Dit is een natuurlijk proces en het verleden is juist een waardevolle ervaring, die we mee kunnen nemen naar het heden. Het kan ook zijn dat je het verleden niet durft los te laten, omdat je dan geconfronteerd wordt met de werkelijkheid in het nu. Deze bloesem ondersteunt de transformatie van ‘’de goede oude tijd’’ naar volledig leven in het nu.

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is: 

Ik laat het verleden los en leef in het heden. 


Bach bloesem 17: Haagbeuk / Hornbeam  

De haagbeuk is de bloesem van de veerkracht. Deze bloesem ondersteunt je om je geestelijk weer fit te voelen. Het kan zijn dat je overwerkt bent of een burn-out hebt. Dit zorgt ervoor dat je mentaal overbelast bent. Er is weinig energie om de dagen door te komen en je voelt veel spanning. Deze gemoedstoestand komt steeds vaker voor omdat er een hoge werkdruk heerst.

Maar dit gevoel komt ook voor bij mensen die lang achter de laptop zitten of te veel tv-kijken. De haagbeuk helpt je om weer genoeg energie te hebben voor het alledaagse leven.

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik beschik over alle energie die ik nodig heb. 


Bach bloesem 18: Reuzebalsemien / Impatiens  

Dit is de bloesem van de tijd. De bloesem helpt je om geduldiger te zijn en de tijd te nemen voor dingen. Het kan zijn dat je vaak in een hoog tempo werkt en dat je moeite hebt met mensen die langzamer zijn. Er kan dan irritante of frustratie ontstaan. Anderen voelen zich dan weer nerveus, omdat zij dit hoge tempo niet bij kunnen benen. 

Deze innerlijke onrust kan leiden tot spanningsklachten zoals pijn aan de nek en verkramping. De reuzebalsemien ondersteunt je om zachtmoedig te zijn tegen anderen en begrip te hebben voor mensen die een ander tempo hebben dan jij. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik heb geen haast en accepteer anderen en hun eigen tempo. 


Bach bloesem 19: Lariks / Larch

De lariks is de bloesem van het zelfvertrouwen. De bloesem ondersteunt je bij een gebrek aan zelfvertrouwen. Vaak is er sprake van faalangst en een gevoel van minderwaardigheid. Het kan zijn dat je jezelf daardoor beperkt in je mogelijkheden. Vaak kijken deze mensen tegen anderen op en hebben niet door dat zij zelf ook veel te bieden hebben. 

Deze bloesem helpt je om je eigen talenten weer te erkennen en ze tot ontplooiing te brengen. Er kan dan een gezond gevoel van eigenwaarde ontstaan, waardoor je vanuit vertrouwen kunt doen waar je goed in bent. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik erken mijn waarde en ontplooi mijn talenten vanuit vertrouwen. 


Bach bloesem 20: Maskerbloem / Mimulus 

Dit is de bloesem van de dapperheid. Deze bloesem ondersteunt je bij het overwinnen van angst. Dit is voornamelijk angst voor dingen die je kunt benoemen. Het zijn vaak gevoelige mensen die verlegen en wat zenuwachtig kunnen zijn. Ook kan het zijn dat je gevoelig bent voor lawaai, kou en conflicten. Conflicten ga je eigenlijk liever uit de weg, maar dit is niet altijd mogelijk. 

De maskerbloem helpt je om je weer veilig te voelen in de situaties die je tegenkomt. Zo kan er daadkracht ontwikkeld worden om vol vertrouwen in het leven te staan. Ook is het dan makkelijker om voor jezelf op te komen, ook al is het dan nodig om een confrontatie aan te gaan. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik voel me veilig en beschermd en handel vanuit mijn innerlijke kracht. 


Bach bloesem 21: Herik / Mustard 

De herik is de bloesem van het licht. Deze bloesem helpt je om het licht te kunnen blijven zien, zelfs tijdens de donkere dagen. Het kan zijn dat je een melancholisch karakter hebt en van het een op het andere moment somber wordt. Er is dan veel behoefte aan zon en licht. 

De herik ondersteunt je bij het voelen van innerlijke vrede en het gevoel van stabiliteit. Dit gaat ervoor zorgen dat je deze dagen of periodes een plekje kunt geven en dat je kunt blijven openstaan voor alle mooie dingen in het leven. Ook kan het in deze periodes beter zijn om te minderen met suiker en veel water te drinken. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Een helder en stralend licht omringt mij. 


Bach bloesem 22: Eik / Oak 

Dit is de bloesem van het doorzettingsvermogen. Het zijn vaak mensen met veel energie en kracht, waardoor zij veel werk kunnen verzetten en maar door blijven gaan. Ze gunnen zichzelf te weinig rust en kunnen hierdoor maar moeilijk ontspannen. Er is een groot verantwoordelijkheidsgevoel en anderen mensen leggen graag hun werk neer bij deze personen. 

De eik ondersteunt je bij het aangeven van je eigen grenzen en niet alle zorgen van anderen op je te nemen. Ook kan het zijn dat je signalen van je lichaam negeert, waardoor je vermoeid en overwerkt kan raken. Het is belangrijk om op tijd rust te nemen en jezelf ook ontspanning te gunnen. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik zet mijn energie bewust in en zorg goed voor mezelf. 


Bach bloesem 23: Olijf / Olive 

De olijf is de bloesem van het uithoudingsvermogen. Dit zijn mensen die geestelijk uitgeput zijn en weinig tot geen energie meer hebben. De reserves zijn volledig opgeraakt. Dit omdat het harde werkers zijn die vaak meerdere dingen met elkaar combineren. Bijvoorbeeld naast een vaste baan ook nog een bedrijf kunnen of het moederschap op je nemen. Maar het kan ook zijn dat er een moeilijke periode achter de rug is, die erg veel energie heeft gekost. 

Deze bloesem helpt je om beter naar je lichaam te luisteren en op tijd te rusten. Ook is het belangrijk zelf niet te veel hooi op je vork te nemen. Hierdoor komt het energiesysteem langzaam weer op peil en kan er weer genoten worden van het werk wat gedaan moet worden. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik sta mezelf toe om te ontspannen en te genieten. 


Bach bloesem 24: Den / Pine 

Dit is de bloesem van de zelfacceptatie. Dit omdat de bloesem je ondersteunt bij het accepteren van jezelf. Dit zijn vaak mensen die in de kinderjaren een negatief zelfbeeld hebben gekregen. Er is veel schaamte en schuldgevoel en ze hebben een hard oordeel over zichzelf. Ook kan het zijn dat ze het gevoel hebben tekort te schieten bij anderen. 

De den helpt je bij het loslaten van negatieve patronen uit het verleden, zodat je weer meer in het hier en nu kan leven. Je kunt jezelf en de dingen die je doet zien vanuit compassie en leert van de levenslessen die je hebt gehad. Dit zorgt juist voor nieuwe inzichten en groei, zodat je weer opnieuw van jezelf leert te houden, precies zoals je bent. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik ben mild voor jezelf en houd onvoorwaardelijk van mezelf. 


Bach bloesem 25: Rode Kastanje / Red Chestnut  

De rode kastanje is de bloesem van het losmaken. Dit zijn mensen die moeite hebben met loslaten en die zich te veel zorgen maken over anderen. Ze voelen zich pas goed als anderen zich ook goed voelen. Het kan zijn dat je je eigen zorgen en twijfels ook projecteert op anderen. Hierdoor kunnen zij zich weer onnodig onzeker gaan voelen. 

Deze bloesem ondersteunt je bij het zorgen van anderen vanuit liefde, in plaats vanuit angst. Ook helpt het je bij het vertrouwen hebben in een goede afloop, zodat je anderen vrij kunt laten. Zo kunnen zij hun eigen leven leiden en hun eigen fouten maken. Het zorgt ervoor dat je kalm en evenwichtig kunt blijven in lastige situaties. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik laat de controle los en vertrouw op een goede afloop. 


Bach bloesem 26: Zonneroosje / Rock Rose 

Dit is de bloesem van de escalatie. Deze bloesem ondersteunt je als er een situatie is (geweest), waar je acute angst van hebt gekregen. Denk aan een ongeluk, een nachtmerrie, een scheiding etc. Het zenuwstelsel is dan overprikkeld geraakt en is heel onrustig. Dit uit zich dan vaak ook in lichamelijke klachten. Het kan zijn dat je last hebt van hartkloppingen, duizeligheid of zweten. 

De bloesem helpt je om je hoofd kalm en helder te houden in moeilijke situaties. Zodat je vanuit hier ook goede vervolgkeuzes kan maken die op dat moment nodig zijn. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik ben volledig veilig en wordt beschermd in alle situaties. 


Bach bloesem 27: Bronwater / Rock Water  

Bronwater is de bloesem van de flexibiliteit. Dit zijn vaak mensen die erg streng zijn voor zichzelf en zichzelf weinig gunnen. Ze hebben een ijzeren discipline en wijken hier nauwelijks vanaf. Het kan zijn dat je te hoge eisen stelt aan jezelf en dat je altijd streeft naar perfectie. Hierdoor is er minder tijd voor plezier en de werkelijke behoeftes. 

Deze bloesem ondersteunt je bij het kunnen genieten van het leven en zacht te zijn voor jezelf. Zodat je tevreden kunt zijn met wat je doet, zonder altijd te streven naar meer of beter. Ook helpt het je om flexibel te zijn, zodat je van gedachten kunt veranderen als je dat wilt. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik ben flexibel en laat vreugde en liefde door mij heen stromen. 


Bach bloesem 28: Hardbloem / Scleranthus  

Dit is de bloesem van het het evenwicht. Deze bloesem ondersteunt je bij het nemen van beslissingen en daar ook achter te kunnen staan. Het geeft je zekerheid, zodat je minder twijfelt bij het nemen van keuzes. Ook kan het zijn dat je wispelturig bent of dat ineens je stemming verandert.

De hardbloem geeft je meer rust, waardoor het evenwicht in jezelf beter bewaard kan blijven. Dit stelt je in staat om helder te blijven als er veel keuzemogelijkheden zijn en goed te voelen wat op dit moment het beste voor je is. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik ben besluitvaardig en helder in mijn denken en handelen. 


Bach bloesem 29: Vogelmelk / Star of Bethlehem  

Vogelmelk is de bloesem van de troost. Het ondersteunt bij verdriet, pijn en trauma. Deze mensen hebben meestal iets meegemaakt, waardoor er veel verdriet en/of een trauma is ontstaan. Dit heeft vaak blokkades in het lichaam tot gevolg, waardoor je last kunt hebben van lichamelijke klachten.

Deze bloesem helpt je bij het verwerken van deze gebeurtenis, zodat de energie weer vrij kan stromen. Zo ben je in staat om het leven weer op te pakken en het verleden te vergeven en los te kunnen laten. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik voel me kalm en getroost en ik laat trauma’s uit het verleden los. 


Bach bloesem 30: Tamme Kastanje / Sweet Chestnut  

Dit is de bloesem van de verlossing. Deze bloesem ondersteunt je als er een gevoel van wanhoop en mentale pijn is. Het kan zijn dat er voor een lange tijd moed nodig is geweest, die nu niet meer op te brengen is. De grens is bereikt en je weet niet goed hoe je er nog uit moet komen. 

De tamme kastanje geeft je goede moed en licht aan het einde van de tunnel. Het geeft je het diepe besef dat lijden in dit leven zinvol kan zijn en dat je er uiteindelijk juist verder mee komt. Ook kan het helpen gelijkgestemden op te zoeken, zodat je ziet dat je er niet alleen voor staat. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik accepteer het leven hoe het is en er zijn altijd nieuwe lichtpunten. 


Bach bloesem 31: Ijzerhard / Vervain 

Ijzerhard wordt ook wel de bloesem van de geestdrift genoemd. Dit omdat het mensen zijn die zich volledig inzetten met veel enthousiasme. Ze hebben grote idealen en doen er alles aan om dit in de wereld toe te passen. Dit kan echter te veel worden en dan is er op een gegeven moment weinig energie meer. Ze gaan maar door, totdat het lichaam soms letterlijk niet meer kan. 

Ook zijn het vaak mensen die anderen graag overtuigen van hun standpunt of mening. Deze bloesem ondersteunt je bij het vermogen om je te kunnen ontspannen. Zodat je op een evenwichtige manier omgaat met je energie en wilskracht. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik streef op een ontspannen en evenwichtige manier mijn idealen na. 


Bach bloesem 32: Wijnstok / Vine 

Dit is de bloesem van de autoriteit. Dit zijn vaak mensen die echte leiders zijn en graag delegeren. Het is echter wel belangrijk om naar anderen te blijven luisteren en aandacht te hebben voor hun behoeftes. Ook kan het zijn dat je het lastig vindt om kritiek te krijgen. 

Deze bloesem ondersteunt je bij het gezamenlijk werken aan een project waarbij iedereen tot zijn recht komt. Het helpt je om op een positieve manier leiding te geven en oog te hebben voor andermans talenten en goede eigenschappen. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik leid mensen op een positieve manier om samen iets moois tot stand te brengen. 


Bach bloesem 33: Walnoot / Walnut 

De walnoot is de bloesem van de standvastigheid. De bloesem ondersteunt je in periodes waarin er veel verandering plaatsvindt in je leven. Denk aan een zwangerschap, een scheiding of de overgang. Het kan zijn dat je je houvast een beetje kwijt bent en nog wilt blijven vasthouden aan het oude. 

Ook kan het zijn dat je in zo’n periode snel te beïnvloeden bent door anderen. Deze bloesem helpt je om in je eigen kracht te blijven staan en met vertrouwen het nieuwe tegemoet te treden. Ook geeft het je het aanpassingsvermogen dat nodig is om grote veranderingen aan te kunnen

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik ben vrij om mezelf te zijn en maak mijn eigen keuzes. 


Bach bloesem 34: Waterviolier / Water Violet 

Dit is de bloesem van de communicatie. Deze bloesem ondersteunt je bij alle vormen van communicatie. Het zijn vaak mensen die over veel wijsheid bezitten, maar deze niet zozeer willen opdringen aan anderen. Dit vinden zij zelf dan ook niet fijn. Als ze zelf problemen of verdriet hebben, verwerken ze dit het liefste alleen en in stilte. Hierdoor kunnen ze wat afstandelijk over komen. 

De waterviolier helpt om wat meer naar buiten toe te treden, zodat je met anderen in gesprek te gaan. Ook kun je dat wat makkelijker je zorgen en gevoelens met anderen delen, zodat je ook troost bij anderen kunt vinden. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik geef steun en liefde en accepteer dit ook van anderen. 


Bach bloesem 35: Paardenkastanje / White Chestnut 

De paardenkastanje is de bloesem van de gedachten. De bloesem ondersteunt je bij mentale onrust en/of overactiviteit. De remedie is bedoeld voor mensen die last hebben van piekeren, malende gedachten en een vol hoofd. Hierdoor kunnen ze last hebben van slaap- en concentratieproblemen. 

Deze bloesem helpt je bij het onder controle houden van je gedachten. Ook laat het je meer in het hier en nu leven, zodat je niet constant bezig bent met het verleden of de toekomst. Het geeft je vertrouwen in een goede afloop, zodat je je minder zorgen hoeft te maken. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik heb vertrouwen in een goede afloop en laat mijn negatieve gedachten los. 


Bach bloesem 36: Ruwe Dravik / Wild Oat 

Deze bloesem wordt ook wel de bloesem van de roeping genoemd. Dit omdat het vaak mensen zijn die nog niet helemaal weten welke kant ze op willen gaan in het leven. Er zijn zoveel keuzemogelijkheden, dat het lastig kan zijn om hiertussen een goede keuze te maken. Het kan zijn dat je al meerdere richtingen hebt geprobeerd, maar meestal ben je hier vrij snel weer klaar mee. 

Deze bloesem helpt je om je eigen intuïtie te versterken, zodat je focus en helderheid krijgt over de richting die je op dit moment mag gaan. Zo ben je in staat om je talenten in te zetten voor iets wat bij je past en waar je voldoening uit haalt. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik vertrouw op mijn intuïtie en heb een heldere levensrichting. 


Bach bloesem 37: Hondsroos / Wild Rose 

Dit is de bloesem van de levenslust. Deze bloesem helpt je om niet op te geven, maar wel in overgave te leven. Het kan zijn dat je op dit moment door een bepaalde situatie weinig energie of ambities hebt. Hierdoor leg je je al snel bij bepaalde dingen neer, terwijl je hier normaal gesproken verandering in had aangebracht. 

De hondsroos geeft je opnieuw de kracht om initiatief te nemen en je leven in eigen handen te nemen. Zodat je weer enthousiasme krijgt voor nieuwe plannen die bij je passen. Zo neem je op een positieve manier verantwoordelijkheid voor je eigen leven. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik neem vol enthousiasme de regie over mijn eigen leven. 


Bach bloesem 38: Wilg / Willow 

De wilg is de bloesem van de zelfverantwoordelijkheid. Het kan zijn dat je veel in je leven hebt meegemaakt, waardoor je je een slachtoffer van de situatie bent gaan voelen. Of dat je een bepaalde wrok voelt naar het verleden. 

Deze bloesem ondersteunt je bij het vergeven van het verleden, zodat je het los kunt laten. Zo kun je weer de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven en vol vertrouwen en enthousiasme genieten van alles wat het leven te bieden heeft. 

Een affirmatie die helpend kan zijn tijdens het innemen van deze Bach bloesem is:

Ik vergeef het verleden en ga met positieve kracht de toekomst tegemoet. 


 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel