Artikel 16 van 55

Het kruinchakra: balans in het 7e chakra

Het kruinchakra is het zevende chakra. Chakra betekent letterlijk ‘’wiel’’ in het Sanskriet. Het zijn punten in je lichaam waar energie samenkomt in een draaiende beweging. Je kunt het zien als energiecentrales in je lichaam, die ervoor zorgen dat de energie terecht komt op plekken waar het nodig is.

Ondanks dat we veel chakra’s in ons lichaam hebben, zijn er zeven waar de energiepunten het grootste zijn. Ze lopen vanaf het stuitje tot aan de kruin. De zeven chakra’s verbinden het energetische, het lichamelijke en het geestelijke met elkaar.

Daarom zijn ze ook zo belangrijk voor onze gezondheid. Ze vormen een georganiseerd systeem dat onze levensenergie op koers houdt. Ze communiceren met elkaar en de omgeving en wisselen waardevolle informatie uit. Alle chakra’s hebben een eigen kleur, die overeenkomen met de kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo/donkerpaars en violet.

Het kruinchakra
Je kruinchakra bevindt zich op de kruin van je hoofd. Het wordt ook wel ‘’Sahasrara’’ genoemd in het Sanskriet. De eerste drie chakra’s horen meer bij het aardse en de vrouwelijke energie. Ze nemen energie op uit de aarde en de omgeving. De bovenste drie chakra’s horen bij het spirituele en zijn verbonden met het mannelijke. Ze geven energie af. Het kruinchakra is dus verbonden met het spirituele. 

Alle chakra’s staan in verbinding met een kleur, een element en een symbool. Het zevende chakra is verbonden met de kleur violet en het element wat erbij hoort is het denken. Ook staan onder andere het centraal zenuwstelsel en de hersenschors in verbinding met dit chakra.

Het symbool is een lotusbloem met duizend blaadjes. Dit symbool staat voor eenheid en oneindigheid. De edelstenen die bij dit chakra passen, zijn bijvoorbeeld de amethist en de bergkristal.

Het zevende chakra staat in verbinding met onze spirituele ontwikkeling en staat voor ons bewustzijn. De eigenschappen die bij dit chakra horen zijn onder andere transformatie, wijsheid en verlichting.

Disbalans
We voelen ons het beste als alle chakra’s geopend zijn en ze in balans zijn: dat ze niet te actief of inactief zijn. Wanneer het kruinchakra niet volledig actief is, kun je last hebben van sombere gevoelens of verveling. Ook is een gebrek aan motivatie een teken van disbalans. Je voelt je niet verbonden met het grotere geheel en misschien heb je zelfs een afkeer tegen spiritualiteit. Je zit voornamelijk in je hoofd en kunt je lastig concentreren.

Als het zevende chakra te actief is, kan het zijn dat je warrig bent in je hoofd of te veel ‘’zweeft’’. Je staat dan niet meer met beide benen op de grond.

Balans in het kruinchakra
Als er balans is in dit chakra, sta je in verbinding met de wereld waarin we leven en het universum. Je bent in staat om de stilte op te zoeken en kunt vertrouwen op je eigen wijsheid.

Je kunt afstand nemen van je gedachten en raakt er niet de weg in kwijt. Het kruinchakra zorgt er voor dat er levensenergie naar alle andere chakra’s kan stromen. Is dit chakra in evenwicht, dan heb je genoeg energie om de dingen te doen die je graag wilt.

Tips voor meer balans
Om het zevende chakra weer in balans te brengen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Rust
Rust is het sleutelwoord om dit chakra weer in balans te brengen. Om in verbinding te staan met het grotere geheel, is er tijd en stilte nodig. En juist dat vinden de meeste mensen moeilijk om toe te laten. Probeer dus regelmatig momenten van stilte in je leven in te bouwen. Meditatie is voor ieder chakra goed, maar voor dit chakra in het bijzonder, omdat het onze gedachten tot rust brengt en ons bewustzijn vergroot.

Spiritualiteit
Jezelf verdiepen in spiritualiteit is een goede manier om nieuwe inzichten op te doen. Koop bijvoorbeeld eens een boek dat je aanspreekt of luister een inspirerende podcast.

Laat jezelf inspireren
Ga op zoek naar dingen die je inspireren zoals muziek of kunst. Inspiratie is helend voor het zevende chakra.

Geur
De geur lavendel of lotus sluiten goed aan bij dit chakra. Doe bijvoorbeeld wat etherische olie in een aromabrander of doe een druppeltje in een (voeten) bad.

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel