De gezondheid van onze darmen
De darmen
Onze darmen bestaan uit een dunne dam, een dikke darm en een endeldarm. Ze zijn samen ongeveer 7 meter lang. Vanuit de maag komt onze voeding in de dunne darm terecht. De dunne darm zorgt ervoor dat de voeding verteerd wordt en dat er voedingsstoffen worden genomen.
De voedingsstoffen ontstaan doordat de voeding wordt vermengd met spijsverteringssappen, afkomstig uit de alvleesklier en de galblaas. De voedingsstoffen worden zo fijn gemaakt, dat ze door de wand van de darm heen gaan en in het bloedstelsel kunnen komen. Zo kunnen we de vitamines en mineralen uit voeding opnemen.
Vervolgens komen de overige voedselresten in de dikke darm terecht. Met behulp van de darmbacteriën worden deze verteerd. Ook worden de voedselresten ingedikt, zodat er uiteindelijk ontlasting kan ontstaan in de endeldarm.
De darmen bevatten miljarden goede en slechte bacteriën, het merendeel op de darmwand van de dikke darm (zo'n 1,5 kilo) en samen worden ze de darmflora genoemd. Deze bacteriën worden opgedeeld in verschillende stammen. Hoe meer soorten bacteriën, hoe beter. Dat komt omdat iedere groep bacteriën een eigen functie heeft.
De darmen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de spijsvertering en de stoelgang, maar ook voor een groot gedeelte voor het immuunsysteem. Ze maken de beslissing over wat wordt opgenomen en afgestoten, zodat ons lichaam gezond kan blijven.
Connectie met ons brein
Onze buik heeft eigenlijk ook een soort brein, het bevat meer dan 500 miljoen neuronen. Het staat in verbinding met onze hersenen en ze communiceren met elkaar. Deze communicatie gaat via het autonome zenuwstelsel.
Mensen met darmklachten hebben ook vaak last van vermoeidheid, slecht slapen en lusteloosheid. Dit komt omdat onze darmen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stoffen die signalen in de hersenen overbrengen, stoffen zoals dopamine en serotonine. Serotonine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Het heeft veel invloed op hoe we ons voelen.
Gevoelsmatig staat het buikbrein voor identiteit, veiligheid, motivatie en actie. Het bewaakt je grenzen en laat je in beweging komen. Het geeft je de moed om in actie te komen en je dromen waar te maken. Hier lees je meer over de verbinding tussen de verschillende breinen.
Leefstijl & darmflora
Onze leefstijl heeft een grote invloed op de gezondheid van de darmflora. Het darmslijmvlies en de darmwand kunnen beschadigd raken door stress, ongezonde voeding (veel suiker, vet en zout), alcohol of het gebruiken van te veel antibiotica. Ook het drinken van te veel koffie is niet goed voor de darmen.
Door deze factoren worden de darmen ontregeld en ze zijn dan niet meer in staat om hun functies goed uit te voeren. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen of dat je sneller ziek wordt omdat het immuunsysteem minder goed werkt.
Ontspanning, beweging, genoeg water drinken en gezonde voeding zijn belangrijk om de darmen in een goede conditie te houden. Zo is wandelen heel goed voor de darmen. Kies ook altijd voor volkorengranen zoals zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorenpasta. Wissel ook eens af met speltbrood of speltpasta. En kauw goed op je eten, dit is goed voor de spijsvertering.
Groenten in de hoofdrol
Groenten mogen nog meer centraal komen te staan binnen onze voeding. We weten dat ze gezond zijn, maar ze zijn belangrijker dan we denken. Ze hebben een hele goede invloed op de darmflora. Groenten bevatten veel antioxidanten, vitaminen en mineralen zoals magnesium en foliumzuur. Het advies is om 250 gram groenten te eten per dag, maar eigenlijk mogen we dit wel wat ophogen naar 300-500 gram.
Daarbij is niet alleen de kwantiteit is van belang, maar ook de kwaliteit van de groenten. Door bodemuitputting zitten er steeds minder vitaminen en mineralen in de bodem en dus ook in de voeding die erop verbouwd wordt. Bij het verbouwen van biologische groenten en fruit wordt er wisselteelt gedaan, waardoor de voeding ook meer voedingsstoffen bevat. Ook wordt het voedsel pas geoogst als het helemaal rijp is, waardoor ook de opbouw van voedingsstoffen niet te vroeg wordt afgebroken.
Wissel ook regelmatig af met groenten. Dan krijg je een grote variatie aan vitaminen en mineralen binnen. Denk aan: broccoli, bietjes, artisjok, wortels, pastinaak, paddestoelen en boontjes. Ook bladgroenten zoals spinazie, waterkers, andijvie en sla, zijn heel goed voor onze darmflora. Probeer naast veel groenten, ook iedere dag 2-3 stuks (200-300 gram) fruit te eten. Bosvruchten zoals blauwe bessen, frambozen en bramen zijn bijvoorbeeld erg voedend voor de darmflora.
Weet je niet waar je moet beginnen met het aanpassen van je leefstijl? Wij hebben het e-boekje ‘Simpel Gezond’ gemaakt, waarin simpele tips en recepten staan om gezond te worden en te blijven.
Pre- en probiotica
Probiotica zijn simpelweg goede levende bacteriën die in onze darmen voorkomen. Als dit bestaat uit genoeg bacteriestammen, dan heeft dit een gunstig effect op onze darmen. Als er een disbalans is ontstaan tussen goede en slechte bacteriën, dan kan deze balans hersteld worden.
Prebiotica is als het ware voeding voor deze goede bacteriën. Het zijn voedingsvezels die van nature in voedingsmiddelen voorkomen, zoals in groente en fruit. Ze stimuleren de groei van goede bacteriën. Hier vind je de pre- en probiotica van Vitakruid.
Daarnaast is het goed om te checken of je genoeg zink binnenkrijgt. Zink is een mineraal en is niet alleen belangrijk voor je immuunsysteem maar ook voor je darmen. Door andere andere stress, kan het zijn dat je dit mineraal sneller tekort komt. Een lepel zonnebloem- en/of pompoenpitten over je yoghurt of salade kan hierbij helpen, deze bevatten veel zink.
Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden de darmen, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft.
Afspraak inplannen