Artikel 47 van 55

Evenwicht tussen het hoofd, hart- en buikbrein

Als we ons brein moeten aanwijzen, wijzen we al snel naar ons hoofd. Maar er zijn meer delen in onszelf die we een brein kunnen noemen. We hebben namelijk ook een hart- en buikbrein. Voordat iets een brein genoemd kan worden, moeten er uiteraard een aantal eigenschappen zijn. 

Zo moet het onder andere informatie kunnen opslaan, herinneringen terug kunnen halen en grote hoeveelheden neuronen bevatten; dat zijn zenuwcellen en vormen de bouwstenen van de hersenen. Als we naar deze kenmerken kijken, komen deze neurale netwerken ook voor in ons hart en onze buik. 

Drie breinen
De breinen staan met elkaar in verbinding door middel van een grote zenuw (nervus vagus), en hebben invloed op elkaar. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van je darmen als je gestresst of angstig bent. Of gaat je hartslag omhoog als je zenuwachtig bent. 

Ieder brein heeft zijn eigen taal, kwaliteit en vorm van intelligentie. Ze handelen op verschillende manieren en geven ons waardevolle informatie, tenminste als we er ons bewust van worden.

Het hoofdbrein geeft betekenis aan de dingen die we waarnemen. Het is zowel in staat rationeel als creatief te denken. Ons brein is een intelligent en complex systeem dat bestaat uit 100 miljard neuronen en het stuurt veel lichaamsfuncties aan. 

Ons hart is de plek waar onze waarden, verlangens en dromen geboren worden. Vanuit ons hart voelen we liefde, compassie en verbinding. Het hart is dus veel meer dan alleen een orgaan dat bloed door ons lichaam pompt.

Ons buikbrein bevat meer dan 500 miljoen neuronen. Het maakt beslissingen over wat wordt opgenomen in ons lichaam en wat wordt afgestoten, denk aan voedingsstoffen. Onze darmen zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters; neurotransmitters zijn stoffen die de signalen in je hersenen overbrengen. 

Stofjes zoals dopamine en serotonine. Serotonine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Het heeft veel invloed op hoe we ons voelen. Het buikbrein staat voor identiteit, veiligheid, motivatie en actie. Het bewaakt je grenzen en laat je in beweging komen. Het geeft je de moed om in actie te komen en je dromen waar te maken. 

Evenwicht tussen de drie breinen
Ons lichaam is een bron van wijsheid. Ons hoofd, hart en buik communiceren met elkaar. Als de drie breinen in balans zijn, ontstaat er coherentie (harmonie) in ons autonome zenuwstelsel. 

Dit is het zenuwstelsel dat automatische processen in ons lichaam regelt, zoals onze ademhaling en hartritme bijvoorbeeld. Wanneer er een hoge coherentie ontstaat in ons autonome zenuwstelsel kan alles in ons lichaam optimaal met elkaar communiceren en samenwerken. 

Dan ervaar je met je hart overwegend veel liefde, vreugde, compassie en dankbaarheid. Je hoofdbrein zorgt ervoor dat je met aandacht in het nu kunt zijn. Je kunt werken in een flow, en je linker- en rechterhersenhelft zijn in evenwicht. Met het buikbrein komen je plannen van de grond, omdat je gerichte actie onderneemt.

Als ze dus goed met elkaar communiceren, vinden ze samen een evenwicht. We kunnen dan vertrouwen op onze intuïtie, omdat we de boodschappen van de verschillende breinen kunnen combineren. Ze versterken elkaar zodat jij je dromen kunt verwezenlijken.

Stress 
Als de breinen niet goed kunnen samenwerken ervaren we meer stress en frustratie. Alsof we maar niet vooruit komen in het leven. We kunnen interne conflicten krijgen tussen gedachten, gevoelens en acties. We weten niet wat we graag zouden willen in het leven, omdat we bijvoorbeeld te veel in ons hoofd leven. Dromen worden niet nageleefd, we saboteren onszelf of vinden het moeilijk om beslissingen te nemen. 

Het kan zijn dat er dan een brein te dominant is geworden of dat er tegenstrijdigheid is tussen verschillende breinen. Het kan zijn dat je goed weet wat je wilt, maar dat het je nog aan moed ontbreekt om daadwerkelijk stappen te zetten (buikbrein). Of je wilt je hart volgen, maar je hoofd komt met rationele redenen waarom je dit niet zou moeten doen. 

In de huidige maatschappij ligt de focus vaak op ons verstand. We hechten veel waarde aan wetenschappelijke onderzoeken en technologie. Als we teveel vanuit ons hoofd leven krijgen we vaak een negatieve dialoog in onszelf.

We denken dat we het niet kunnen of dat het onmogelijk is. Het vertrouwen in onszelf en het leven wordt daardoor kleiner. We vergeten ons krachtige onderbuikgevoel en de verlangens van ons hart. We maken dan keuzes op basis van ons ratio, waardoor het leven leeg kan voelen. Terwijl als de breinen samenwerken we een leven leiden met betekenis.

Voelen, denken en doen
Omdat onze verlangens en dromen in ons hart ontstaan, is dat het startpunt. Vanuit deze plek kunnen we voelen wat we belangrijk vinden in het leven. Wat zijn je waarden en hoe kun je deze ook leven? De boodschappen van het hart kunnen we dan naar het hoofd sturen. 

Ons hoofdbrein is goed in het bedenken van creatieve oplossingen en het maken van plannen. Hoe gaan we deze verlangens vormgeven? Vervolgens zorgt ons buikbrein ervoor dat we moedig zijn en in actie komen. We kunnen vanuit deze plek voelen of handelingen goed zijn en of ze aansluiten bij onze waarden. Zo zorgen we ervoor dat we niet alleen plannen maken, maar ze ook daadwerkelijk uitvoeren en in de wereld kunnen neerzetten. 

Meer tips

Gezonde leefstijl
Door middel van gezonde voeding zorgen we goed voor ons brein, hart en buik. Het liefst zo gevarieerd mogelijk met veel groenten. Matig met vlees en ongezonde vetten. Probeer elke dag een half uur buiten te wandelen en drink voldoende water (1,5-2 liter per dag). In het e-boekje 'Simpel Gezond' staan simpele tips en recepten om gezond te worden en te blijven. 

Genoeg ontspanning
Neem op tijd momenten van stilte en ontspanning. Door de stilte toe te laten, zijn we beter in staat de boodschappen van de verschillende delen in onszelf te kunnen horen en afstemmen. 

Hartcoherentie verhogen
Met deze ademhalingsoefening kun je je hartcoherentie verhogen (balans in je autonome zenuwstelsel). 

Emoties toelaten
Ook is het belangrijk om je emoties te aanvaarden en erkennen in plaats van ze weg te duwen of op te kroppen.

Wil je meer lezen over de verschillende breinen? Dan kunnen we je dit boek aanraden.

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel