Artikel 34 van 55

Etiketten lezen van voedingsmiddelen

Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Maar hoe weet je of iets gezond is? Door de grote hoeveelheid informatie op de verpakking van het product, kan het best lastig zijn om dit voor jezelf duidelijk te krijgen. 

Op de voorkant van de verpakking zijn soms keurmerken te vinden of beweringen als: laag in suikers, geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen etc. Toch kunnen we beter achterop naar het etiket van het product kijken. Hierop kunnen we zien of de beloftes ook waargemaakt worden. 

Het gaat er niet om dat alle producten die je eet of drinkt gezond zijn, maar het is wel belangrijk te weten wanneer je kiest voor een gezond of ongezond product. Zo kan er een goede balans ontstaan. Soms denken we dat we een gezond voedingspatroon hebben, terwijl de producten bijvoorbeeld veel (verborgen) suikers of verzadigde vetten bevatten. Waar kun je op letten als je een etiket leest?

Ingrediëntenlijst 
Ten eerste kun je kijken naar de ingrediëntenlijst van het product. De ingrediënten staan in volgorde van hoeveelheid vermeldt, dus het ingrediënt wat voorop staat, is het meest aanwezig in het product en zo verder. Zo kun je snel zien wat het hoofdingrediënt is. 

Probeer de basis van je voeding te laten bestaan uit voedingsmiddelen met zo min mogelijk ingrediënten. Denk aan: groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten, ongezouten en ongebrande noten, pitten, zaden, vlees, vis, tofu en tempeh. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen waar niks of weinig aan toe is gevoegd. 

Voedingswaardetabel 
Vervolgens kun je kijken naar de voedingswaardetabel. Hierin staat duidelijk weergegeven wat de voedingswaarden zijn van het product per 100 gram of 100 ml. Deze tabel geeft aan hoeveel energie, vet, koolhydraten, eiwit en zout er in het product zit. Ook staat aangegeven hoeveel gram van het vet verzadigd vet is en hoeveel gram van de koolhydraten uit suikers bestaan.

Suikers 
Ruim vijftig kilo suiker eten we in Nederland per jaar per persoon. Dat is een kilo per week! Suiker is een bron van energie voor ons en het lichaam heeft het nodig. Maar als we te veel suiker eten, is dit onder andere een aanslag op je mineraalvoorraaden. Daarbij zorgt het voor verzuring van het lichaam. Je krijgt al snel te veel suiker binnen, omdat het in meer producten zit dan je denkt. We weten vaak wel dat er veel suiker aanwezig is in frisdrank, snoep, koekjes en gebak. Maar het wordt ook toegevoegd aan producten als sauzen (bv pastasaus, mayonaise, curry), vleeswaren, drinkyoghurt, plantaardige melk, peperkoek, muesli, brood en crackers.  

Het beste is dus om je suikerinname te beperken. Of een product te kiezen waarvan de suiker minder dan 1 gram is per 100 gram. Als een product geen toegevoegde suikers heeft, wordt dit meestal gecompenseerd met het toevoegen van (chemische) zoetstoffen. Deze chemische stoffen kunnen door ons lichaam moeilijk verteerd worden. Met light producten lossen we misschien het probleem van suikers op, maar creëren we meteen weer een nieuw probleem. 

Suikers staan niet alleen als suiker vermeldt op de verpakking, maar ook met namen als: glucose-fructosestroop, sapconcentraat, maltodextrine, invertsuikerstroop, dextrose, honing en agavesiroop.

Kies voor gezonde alternatieven zoals fruit (2-3 stuks per dag), granola zonder toegevoegde suikers, zelfgemaakte sauzen (bv pastasaus van verse tomaten en kruiden) en brood en crackers zonder toegevoegde suikers.

Vetten
Ook heeft ons lichaam vetten nodig. Vetten bestaan altijd uit onverzadigde en verzadigde vetzuren. Vooral de verhouding tussen de twee vetzuren is belangrijk. Als we te veel verzadigde vetzuren binnenkrijgen, dan kunnen de onverzadigde vetten niet meer goed  worden opgenomen. Hier kun je meer lezen over de balans tussen verzadigde- en onverzadigde vetzuren. 

Zout 
Zout kan van nature in voedingsmiddelen zitten, maar meestal wordt het toegevoegd aan producten. En net als suiker, krijgen we er vaak veel te veel van binnen. Dit is dus ook een belangrijk punt waar je op kunt letten als je een etiket leest. Net zoals bij suiker, zijn de producten het beste, die minder dan 1 gram zout per 100 gram bevatten.  

Overzicht
© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel