Artikel 42 van 55

Omega-3: wat is het en waar is het goed voor?

Omega-3 is een onverzadigd vetzuur en vind je in vetten en oliën. Het draagt bij aan de conditie van onze hersenen, ons zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Ook verkleint het de kans op hart- en vaatziektes. 

Het vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit onverzadigde en verzadigde vetzuren. Producten als vlees, koekjes, gebak en volle zuivelproducten, bestaan voornamelijk uit verzadigde vetzuren. Als je deze te veel binnen krijgt, heeft dat geen goede invloed op het cholesterol. Hierdoor kunnen bloedvaten langzaam verstopt raken. Maar onverzadigde vetzuren zoals omega-3 beschermen je juist tegen een te hoog cholesterol. En het heeft een gunstig effect op de bloeddruk. 

Tekort aan omega-3 
Onverzadigde vetzuren als omega-3 en omega-6 maakt het lichaam zelf niet aan en halen we dus volledig uit onze voeding. Terwijl we omega-6 snel te veel binnen krijgen (denk aan vlees, zonnebloemolie, margarine en bakvetten), is omega-3 een belangrijk vetzuur om extra aandacht aan te geven. Vooral de verhouding tussen de twee vetzuren is van belang. Als we te veel omega-6 binnenkrijgen, dan kan omega-3 niet meer goed worden opgenomen. We kunnen dus het beste de inname van omega-6 en verzadigde vetzuren verminderen en die van omega-3 vergroten. 

Omega-3 uit voeding
Omega-3 vetzuren zitten voornamelijk in vette vis. Maar vissen maken dit zelf niet aan, zij halen het weer uit algen. Je kunt dus ook direct bij de bron aan je omega-3 vetzuren komen. Onderstaande voeding is een goede bron van omega-3 vetzuren. 

  • Zeewier, algen
  • Vette vis: makreel, zalm en forel
  • Oliën: lijnzaadolie, koolzaadolie
  • Noten: walnoten, pecannoten 
  • Avocado’s
  • Zaden: lijnzaad, sesamzaad, chiazaad 

Supplement
Omdat we omega-6 vetzuren vaak in hogere mate binnen krijgen, is het belangrijk om de omega-3 vetzuren op peil te houden. Zelfs als we regelmatig vis eten, is het lastig genoeg omega-3 binnen te krijgen, omdat we meer omega-6 vetzuren eten. Vitakruid heeft een visolie capsule en een plantaardige algenolie om eventuele tekorten aan te vullen.

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden de voedingsstoffen en de vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft. 

Afspraak inplannen

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel