Vorige Artikel 18 van 40 Volgende

Water als natuurlijk medicijn

Niet alleen de oppervlakte van de aarde bestaat uit 70% water, maar ook ons lichaam voor meer dan de helft. Het is de basisbehoefte van de miljarden cellen die zich in ons lichaam bevinden. De cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam. Elke groep cellen heeft weer een andere functie, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal vocht, voeding en zuurstof nodig. Zo kunnen alle lichaamsfuncties goed blijven werken. 

Water is betrokken bij alle lichaamsfuncties zoals de ademhaling, transpiratie, de stoelgang, bloeddruk en het afvoeren van afvalstoffen. Als we een tekort aan water hebben kunnen er allerlei klachten optreden zoals: slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, blaasontsteking, prikkelbaarheid, darmklachten en gewrichtspijn. Ook kan een gevoel van dorst verward worden met een hongergevoel, waardoor we onnodig veel gaan eten.

Bron van levenskracht 
Water is een bron van levenskracht en het beste vocht wat we ons lichaam kunnen geven. Zorg dat je iedere dag tussen de 1,5-2 liter water drinkt. Ook is (kruiden) thee of warm water een goede optie. De meeste mensen drinken te weinig water, maar je kunt ook te veel water drinken. Probeer zoveel mogelijk de dorst voor te zijn, maar overdrijf het niet. De nieren kunnen te grote hoeveelheden niet verwerken. Vergeet je te drinken? Zet dan een drinkfles op je bureau zodat je er aan herinnert wordt of zet desnoods een paar keer per dag een wekker. 

Ook is het goed om gedurende de dag een aantal keer een heel glas water te drinken, in plaats van kleine slokjes. Tijdens de maaltijden is het beter om zo min mogelijk te drinken, zo kan je lichaam de maaltijd beter verteren. Een handig trucje om te weten of je genoeg drinkt: kijk naar de kleur van je urine. Is deze gedurende de dag lichtgeel/transparant, dan weet je dat je genoeg water drinkt.

Vervang frisdrank, vruchtensappen en koffie zoveel mogelijk voor water. Frisdrank en vruchtenstappen bevatten veel suikers en/of chemische stoffen. Koffie stimuleert het hormoon adrenaline, waar je een gestresst gevoel van krijgt. Het creëert onrust in je lijf, waardoor je voor even een energiepiek krijgt. Ook zorgt het er voor dat vocht juist sneller je lichaam verlaat.

Wil je water wat lekkerder maken, voeg dan verschillende soorten kruiden en fruit toe. Denk aan combinaties als: 

  • Komkommer en citroen
  • Munt en framboos 
  • Limoen en blauwe bes 
  • Sinaasappel en verveine 
  • Aardbeien en basilicum
© 2020 - 2021 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel