Wat is glutamine en waar is het goed voor?
Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in ons lichaam en is betrokken bij veel belangrijke processen. Ons lichaam gebruikt het als brandstof om energie aan te maken. Zo kan er op celniveau aan de energiebehoefte worden voorzien. Waar wordt deze energie vervolgens allemaal voor gebruikt?
Glutamine is bijvoorbeeld een belangrijke energiebron voor de gezondheid van onze darmen. Het ondersteunt niet alleen een goede opbouw van de darmwand, maar zorgt er ook voor dat de darmwand zich kan herstellen en vernieuwen. Daarnaast heeft het ook een barrièrefunctie. Dat komt omdat glutamine bijdraagt aan de aanmaak van bepaalde eiwitten, die ervoor zorgen dat deeltjes uit het maagdarmkanaal niet zomaar langs het darmslijmvlies het lichaam in komen. Het is dan ook een onmisbaar aminozuur als je darmklachten hebt, zoals diarree of het prikkelbare darmsyndroom.
Ook is het belangrijk voor het zuur-base evenwicht. Glutamine zorgt ervoor dat de overtollige zuren van ons lichaam zich uit kunnen scheiden, onder andere via de nieren. Bovendien is dit aminozuur ook een bouwsteen voor andere essentiële stoffen zoals glucose en glutathion en draagt het bij aan een goed werkend immuunsysteem. Als je een minder goede weerstand hebt, zou het zomaar kunnen dat je een tekort hebt aan glutamine.
Het lichaam is in staat om zelf glutamine aan te maken, dit wordt voornamelijk gedaan in het vetweefsel, de hersenen, longen, lever en spieren. Daarnaast wordt ook een deel uit voeding gehaald. Eiwitten zijn een belangrijke bron voor glutamine. Dan kun je denken aan: vis, vlees, soja, eieren maar ook groene bladgroenten, kolen en peulvruchten.
Toch is het mogelijk om een tekort te hebben aan glutamine. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een langdurende periode van stress, ziekte, een operatie, infectie of een grotere fysieke inspanning. De productie van glutamine gaat dan achteruit en er kunnen tekorten ontstaan in het lichaam.
Gezondheidspraktijk Siems
Ben je benieuwd of er voldoende glutamine aanwezig is in je lichaam? In de praktijk kun je terecht voor een natuurgeneeskundig consult (Health Check) waarin dit gemeten wordt.