Artikel 1 van 55

Wat is alfa-liponzuur?

Alfa-liponzuur is een stof dat zich in iedere cel van ons lichaam bevindt en van nature wordt aangemaakt. Het is een belangrijk zwavelhoudend vetzuur en ondanks dat het geen vitamine of mineraal is, voert het wel soortgelijke taken uit. We krijgen het ook voor een deel binnen via onze voeding. Het zit bv in orgaan- en roodvlees, gist, spinazie, broccoli, erwten, aardappelen en tuinbonen.

Alfa-liponzuur ondersteunt het proces van suikerverbranding, zodat dit kan worden omgezet in energie voor ons lichaam. Het heeft ontstekingsremmende effecten en houdt onze bloedsuikerspiegel beter op peil. Daarnaast werkt het als antioxidant.

Antioxidanten beschermen onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen onder andere ontstaan door medicijnen, alcohol, rook, stress of toevoegingen in voeding. Omdat antioxidanten als het ware een verdediging zijn tegen vrije radicalen, zijn ze onmisbaar voor onze gezondheid.

Als er te weinig antioxidanten zijn en te veel vrije radicalen, ontstaat er oxidatieve stress in het lichaam. Op de lange termijn kan dit allerlei klachten veroorzaken zoals hart- en vaatziekten, ontstekingsziektes of diabetes. Omdat alfa-liponzuur in zowel water als vet oplosbaar is, kan het ook vitamine E, vitamine C en glutathion herstellen. Dit zijn ook weer belangrijke antioxidanten en voorkomen samen oxidatieve stress.

Hoewel ons lichaam in staat is de stof zelf aan te maken, is de hoeveelheid niet altijd genoeg om de gezondheidsvoordelen te kunnen ervaren. Als er een tekort ontstaat, kan dit worden aangevuld in de vorm van een supplement. Het wordt dan ook regelmatig ingezet bij diabetes of te hoge cholesterolwaarden.

Het is belangrijk dat dit eerst gemeten wordt, zodat er geen onnodige supplementen worden ingenomen. Tijdens een natuurgeneeskundige consult (Health Check) kan er gemeten worden of er een tekort is ontstaan van deze stof in het lichaam.

Afspraak inplannen

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel