Artikel 3 van 55

De belangrijke functies van glutathion & cysteïne

Glutathion & cysteïne 
Glutathion is een belangrijke antioxidant die aanwezig is in al onze lichaamscellen. Het beschermt weefsels tegen schade die het gevolg kunnen zijn van stress. Ook zorgt het ervoor dat er voldoende vitamine C en E in het lichaam beschikbaar is.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een tekort aan glutathion in verband wordt gebracht met o.a. hart- en vaatziekten, een snellere veroudering van ons lichaam en leverziektes. Dit omdat deze antioxidant in een grote hoeveelheid in de lever is opgeslagen, zodat deze ontgift wordt.

Als ons lichaam bepaalde stoffen binnen krijgt zoals koffie, alcohol, medicijnen, zware metalen of pesticiden, zorgt glutathion er ook voor dat deze afgevoerd kunnen worden. Het is dan ook een belangrijke antioxidant om op peil te houden, omdat het noodzakelijke functies in ons lichaam uitvoert. 

Glutathion is opgebouwd uit 3 verschillende aminozuren: glycine, glutamine en cysteïne. Als er een van deze aminozuren niet voldoende aanwezig is in het lichaam, wordt ook glutathion niet goed aangemaakt. In de meeste gevallen wordt er genoeg glycine en glutamine uit onze voeding gehaald, maar cysteïne is vaak een beperkende factor als het gaat om de aanmaak van voldoende glutathion. Ook speelt ouderdom een rol. Hoe ouder we worden, hoe minder ons lichaam deze antioxidant aanmaakt.

Als er een tekort in ons lichaam ontstaat, kan het aanvullen van de voorraad in de lichaamscellen een goede manier zijn. Een effectieve manier is het nemen van een cysteïne supplement, omdat ons lichaam dit beter kan opnemen dan een glutathion supplement. Als we de cysteïne voorraad aanvullen, wordt ook de aanmaak van glutathion gestimuleerd en zo is ons lichaam toch in staat om deze antioxidant voldoende op voorraad te hebben in de lichaamscellen. Natuurlijk is het belangrijk om de inname van toxische stoffen zoveel mogelijk te verminderen. 

Gezondheidspraktijk Siems 
Ben je benieuwd of de antioxidant glutathion voldoende aanwezig is in je lichaam? In de praktijk kun je terecht voor een natuurgeneeskundige consult (Health Check) waarin dit gemeten wordt.

Afspraak inplannen

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel