Artikel 3 van 3

Orthomoleculair therapeut

De orthomoleculaire geneeskunde is in 1968 geïntroduceerd door dr. Linus Pauling, een chemisch ingenieur en hoogleraar. Orthos is Grieks en betekent gezond, goed of juist. En moleculair betekent molecuul. Orthomoleculair staat in zijn geheel voor het bijdragen aan een goede beschikbaarheid van alle moleculen die ons lichaam nodig heeft. Als wij onze lichaamscellen de juiste voedingsstoffen geven, dan kunnen zij goed functioneren. 

Als orthomoleculaire therapeut streef je samen met de client naar een optimale gezondheid. Door middel van de juiste voeding en supplementen wordt het herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Er ontstaat dan balans in het lichaam, zodat je gezond kunt blijven en minder snel ziek wordt. 

De orthomoleculaire voedingsleer 
Het is van groot belang dat we onze lichaamscellen de juiste voeding geven. Als er bepaalde tekorten ontstaan, is celdegeneratie het gevolg. Dit betekent dat de werking van de lichaamscellen langzaam achteruit gaat. Ook heeft het invloed op onze lichaamsweefsels. Op de korte termijn kan dit ervoor zorgen dat je klachten krijgt en op de lange termijn kun je zelfs ziek worden. 

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten wat betreft je voeding. Ons lichaam heeft in grote mate macronutriënten nodig. Dit zijn eiwitten, koolhydraten, vetten en natuurlijk water. Ook de verhouding tussen deze nutriënten zijn belangrijk. Binnen de orthomoleculaire voedingsleer houden we ongeveer 40% koolhydraten (voornamelijk uit groenten), 30% eiwitten aan en 30% vetten aan. Ook is het belangrijk om de juiste macronutriënten binnen te krijgen. 

Zo hebben geraffineerde of snelle koolhydraten geen hoge voedingswaarde voor ons lichaam. Het heeft een grote invloed op onze bloedsuikerspiegel en bevat weinig vezels. Groenten of volkoren graanproducten zijn de beste koolhydraten voor ons lichaam. Ook mogen we meer plantaardige eiwitten aan ons voedingspatroon toevoegen en de dierlijke eiwitten verminderen. En ons lichaam heeft veel behoefte aan de juiste vetzuren. De balans tussen onverzadigde- en verzadigde vetzuren is hierin de sleutel. In deze blog lees je er meer over. 

Onbewerkt voedsel is ook beter voor ons lichaam, omdat veel toevoegingen ervoor kunnen zorgen dat onze lever overbelast raakt. Dit komt omdat ons lichaam hard moet werken om te ontgiften zodat alle toevoegingen weer uit ons lichaam verdwijnen.

Naast de macronutriënten, hebben onze cellen ook micronutriënten nodig. Ook al gebruikt ons lichaam deze nutriënten in kleinere hoeveelheden, ons lichaam heeft ze nodig om goed te kunnen functioneren. Denk aan de juiste vitaminen en mineralen.

Supplementen
Omdat de kwaliteit van onze voeding in de loop van de jaren steeds minder goed is geworden, is het een goede optie om te kiezen voor biologische groenten en fruit. De grond wordt verrijkt, waardoor er in de gewassen meer vitaminen en mineralen zitten. Ook bevatten de groenten geen chemische bestrijdingsmiddelen. 

Het beste is om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit voeding te halen. Vervolgens kunnen voedingssupplementen, zoals de naam het al zegt, als aanvulling gebruikt worden op een gezond voedingspatroon. 

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden onder andere voedingsmiddelen- en stoffen, vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Je krijgt advies om je lichaam meer in balans te brengen, zodat je je gezond en energiek voelt. 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel