Artikel 2 van 3

Je brein trainen met neurofeedback

De naam zegt het eigenlijk al: met neurofeedback krijg je feedback op je brein (neurale systeem). Je kunt het zien als een fitnesstraining voor je brein en het is dan ook geen therapie. Neurofeedback is gebaseerd op het zelflerend vermogen van het brein en is veilig en verantwoord. 

Het brein heeft veel verantwoordelijkheden, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Het ontvangt en verwerkt dagelijks enorm veel informatie. Het is de bedoeling dat al die informatie door onze hersenen goed wordt verwerkt. De neurofeedback training helpt daarbij en is erop gericht de hersenen optimaler te laten functioneren. Zodat je mentaal fit en veerkrachtig bent. 

Een neurofeedback training 
Tijdens een neurofeedback training maken we gebruik van het systeem van NeurOptimal®. De hersenactiviteit meten we via EEG sensoren. Terwijl je in een stoel zit, luister je naar rustgevende muziek. Telkens wanneer het systeem een inefficiënt patroon of abrupte verschuiving waarneemt, wordt de muziek kort onderbroken. Deze onderbrekingen zijn de feedback voor het brein en de sleutel in het leerproces. Aan de hand van de feedback gaan de hersenen op zoek naar een efficiënter patroon. 

Ieder persoon ontwikkelt in zijn leven bepaalde patronen. Sommige zijn efficiënt, andere niet. Neurofeedback helpt je de inefficiënte en onnodige patronen te doorbreken. Deze patronen kosten je namelijk veel energie. Met de juiste informatie is het brein in staat zichzelf aan te passen en te reorganiseren.

Iedere training duurt iets meer dan een half uur en ze hebben een stapelend effect. Je traint je brein bij iedere sessie om nieuwe verbindingen te leggen, zodat er een efficiënter patroon kan ontstaan. Daarom is het belangrijk om de trainingen een aantal keer te herhalen. In het begin zijn de effecten nog subtiel, maar na verloop van tijd zijn de veranderingen steeds beter op te merken. 

Het aantal trainingen dat nodig is, verschilt per persoon en situatie. Net zoals dat je leert fietsen, zijn de trainingen een leerproces voor het brein. Als je het eenmaal kunt, dan zit het in je systeem. 

Maar omdat het brein altijd in beweging is en de buitenwereld ook (denk aan stress, hormonale veranderingen of heftige gebeurtenissen), kan het zijn dat je zo nu en dan weer even herinnert mag worden aan de juiste informatie. Dan kan een herhaling je weer helpen om in balans te blijven. En kan het brein weer snel zijn weg terug vinden. 

Positieve effecten van neurofeedback 
Voor iedereen is het heel persoonlijk wat de trainingen doen, want iedereen is anders en elk brein uniek. Het systeem zoekt altijd het beste evenwicht voor jou op dat specifieke moment. Dit evenwicht zorgt ervoor dat je brein optimaler functioneert, waardoor jij meer rust en kracht voelt in het dagelijkse leven. 

Gedurende de dag maken we gebruik van verschillende bewustzijnsstanden. Als we slapen hebben we een andere hersenactiviteit, dan wanneer we ons moeten concentreren op een belangrijke taak. Neurofeedback maakt het voor de hersenen makkelijker om hiertussen te schakelen. Daardoor kan je bijvoorbeeld beter in slaap komen of kan je je beter focussen. 

De trainingen herstellen de veerkracht en de flexibiliteit van de hersenen. De positieve effecten daarvan kunnen onder andere zijn: meer rust in het hoofd en minder stress. Maar ook een betere nachtrust, meer energie en minder piekeren. 

Veerkracht en flexibiliteit zijn kwaliteiten die een gezond centraal zenuwstelsel van nature heeft. Maar invloeden van buitenaf, kunnen ervoor zorgen dat deze kwaliteiten onderdrukt worden. Neurofeedback helpt je om deze kwaliteiten weer te herstellen. 

Omdat er meer evenwicht in het brein ontstaat, wordt het ook makkelijker om goede keuzes te maken voor jezelf. Zo kan het zijn dat je eerder kiest voor gezonde voeding en dat je de dingen die niet goed voor je zijn, makkelijker kunt afbouwen.

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor neurofeedback trainingen. 

Afspraak inplannen

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel