Het natuurlijke ritme van de orgaanklok
De orgaanklok is een systeem om aan te geven hoeveel energie er op een bepaald moment van de dag naar verschillende organen toegaat. De levensenergie die door ons lichaam stroomt, heeft een natuurlijk ritme. Het kent periodes van minimale energie en maximale energie. Het gaat in een vaste volgorde van de ene meridiaan naar de volgende.
Meridianen zijn onzichtbare/energetische banen in ons lichaam waar levensenergie doorheen stroomt. De verschillende punten van een meridiaan staan in verbinding met een bepaald orgaan. Het wordt onder andere gebruikt in de Chinese geneeskunde. Als deze energiestroom in harmonie evenwicht is, dan draagt dit bij aan een goede gezondheid.
Het meridianenstelsel is ontstaan vanuit een nog oudere leer, namelijk die van de vijf elementen. De elementen symboliseren de verschillende processen die van toepassing zijn op al het leven. Denk aan het ritme van de seizoenen, maar ook onze hartslag en ademhaling. Alles bestaat uit yin en yang. Yin is de ontspanning, het naar binnen keren en past bij de herfst en de winter. En yang is juist actief, een meer naar buiten gerichte energie en hoort bij de lente en de zomer. Het is belangrijk dat deze twee energieën in evenwicht zijn, zowel in de wereld als in onszelf.
De energiestromen raken uit balans als er bijvoorbeeld te weinig slaap of ontspanning is, te weinig beweging, veel spierspanning, stress etc. Er ontstaat dan een tekort of een overschot aan energie in bepaalde organen. Dat kan zich dan gaan uiten in verschillende pijnklachten, ontstekingen of vermoeidheid.
De orgaanklok kan helpen bij het signaleren van meridianen en organen die uit balans zijn geraakt. Wordt je bv vaker om 3 uur ’s nachts wakker, dan kan dit betekenen dat het bijpassende orgaan (de lever) wel wat ondersteuning kan gebruiken. Misschien is het dan nodig om te ontgiften of is het beter voor je in de avond geen koffie of alcohol meer te drinken.
Werking van de orgaanklok:
3-5 uur: De meeste energie gaat naar de longen. Het lichaam is weer op kracht aan het komen en is zich aan het opladen. Door onze ademhaling worden alle cellen van zuurstof voorzien. Om de longen te ondersteunen is het goed om warm water te drinken in de ochtend of een ademhalingsoefening te doen. Laat op een uitademing los wat je niet meer nodig hebt en adem weer frisse, nieuwe energie in.
5-7 uur: Dit is de tijd van de dikke darm. Ons lichaam wordt gereinigd. Het is daarom belangrijk om rustig op te staan in de ochtend. De darmen houden niet van haast en stress. Je zou in de ochtend ook lichte lichaamsbeweging kunnen doen zoals een wandeling of rek- en strekoefeningen.
7-9 uur: De meeste energie gaat nu naar de maag. Het lichaam wordt gevoed, meestal door het ontbijt wat we nemen. Het is goed om de dag te beginnen met niet te zwaar voedsel en geen koude dranken. Denk aan een warme havermoutpap met een kopje gember- of kruidenthee. Ook kun je het nieuws beter even achterwege houden, dit kan letterlijk te zwaar op de maag liggen.
9-11 uur: Het is de tijd van de milt en de alvleesklier. Het is de tijd van het omzetten. De alvleesklier zorgt er onder andere voor dat er genoeg energie naar de hersenen gaat. Ook is het een goed moment om werk te verzetten. Je bent nog fris en hebt nieuwe energie. Vergeet onder werktijd geen pauzes te nemen.
11-13 uur: De energie ligt nu hoger bij het hart. Het is belangrijk om in deze periode te genieten en dingen te doen die je hart versterken. Dingen waar je een passie voor voelt en waar je blij van wordt. Voor de hartenergie is het beter om koffie en alcohol te laten staan.
13-15 uur: De tijd van de dunne darm. Het is goed om je werktempo al iets lager te leggen en goed naar jezelf te luisteren. Ook is het goed om na de lunch even een wandelingetje te maken.
15-17 uur: Dit is de tijd van de blaas. We hebben vaak wat nieuwe energie nodig. Het is goed om iets creatiefs te doen of met anderen te sparren. Voldoende water of thee drinken gedurende de dag is belangrijk om je energie op peil te houden.
17-19 uur: Het meeste energie gaat naar de nieren. Het is voor de meeste de tijd voor het avondeten. Het is goed om licht verteerbare en verwarmende voeding te eten zoals soep, een stoofpot of een curry.
19-21 uur: Dit is de tijd van de bloedsomloop. Het is een tijd om goed voor jezelf te zorgen en de dag langzaam af te sluiten. Een fijn moment om een boek te lezen, muziek te luisteren of een mooie film te kijken.
21-23 uur: De meeste energie gaat naar de drievoudige verwarmer (dit is een meridiaan die o.a verantwoordelijk is voor de hormoonhuishouding). Het is een periode van rust en naar binnen keren. Probeer vanaf 21:00 uur ook geen tv meer te kijken en niks meer te eten. Een goed moment om een (voeten) bad te nemen of bv je voeten te masseren met sesamolie. Ook kan het fijn zijn om je gedachten en gevoelens gedurende de dag onder woorden te brengen in een schriftje.
23-1 uur: De tijd van de galblaas. De indrukken van de dag worden geordend en verwerkt in de hersenen. Ons lichaam neemt de tijd om op nieuwe krachten te komen.
1-3 uur: De meeste energie gaat naar de lever. De lever ontgift onder andere het lichaam. Om de lever te ondersteunen is het goed om pure voeding te eten, niet te zwaar te eten en weinig tot geen alcohol te drinken.