Artikel 13 van 55

De Schumann-resonantie: de hartslag van de aarde

De Schumann-resonantie
De Schumann-resonantie staat voor de elektromagnetische trillingen die meetbaar zijn tussen de aarde en de bovenste laag van de atmosfeer. De basisfrequentie van de aarde zit tussen de 7-8 Hz. Dit zijn de aantal trillingen per seconde. Alles in het universum heeft een bepaald trillingsniveau. De Schumann-resonantie kun je zien als de hartslag of frequentie van de aarde. Je kunt je voorstellen dat dit ook invloed heeft op al het leven op aarde. 

De Schumann-resonantie is berekend door de Duitse natuurkundige Winfried Otto Schumann, hij was een hoogleraar aan de Universiteit van München. Zijn opvolger ontdekte later dat het golfpatroon van de trillingen erg veel lijkt op onze hersengolven die meetbaar zijn met een EEG. Als we in een staat van ontspanning komen, worden de lagere hersengolven actiever. Er is gebleken dat mensen die bijvoorbeeld veel mediteren, gaan meetrillen met de basisfreqentie van de aarde. Deze trilling wordt vervolgens door de rest van het lichaam geleid. 

Helende frequentie
Dit wordt ook wel de wet van resonantie genoemd. Dat is bijvoorbeeld ook het geval als je piano speelt. Je slaat een toets aan en alle snaren die resoneren met de toon van de toets, gaan ook meetrillen. Dat is ook de reden dat zoveel mensen rustig worden als ze in de natuur zijn. We gaan als het ware meetrillen met de freqentie die de natuur heeft. 

Een helende freqentie, omdat de aarde van nature een evenwichtig systeem is. Een balans tussen in- en ontspanning, yin en yang. Als deze twee energieën in evenwicht zijn, dan heeft dit een helende werking op onze gezondheid. Ons lichaam probeert zichzelf altijd te herstellen en in balans te houden, dit wordt homeostase genoemd. Maar als de schade zo groot wordt dat het lichaam het niet meer kan herstellen, ontstaan er klachten en/of ziektes. 

Het zelfherstellend vermogen stimuleren
Op dit moment hebben veel mensen een overheersende yang energie. Dit is ook te zien in de stijgende burn-outs. Ons lichaam heeft een gas- en een rempedaal. In het autonome zenuwstelsel wordt dit ook de parasympathicus (rempedaal) en de sympathicus (gaspedaal) genoemd. Het zorgt er onder andere voor dat onze hartslag of ademhaling op het juiste moment vertraagt of versnelt. 

Als we voor een langere tijd onder hoge spanning staan en er is te weinig ontspanning, dan kan ons lichaam de rem niet meer goed vinden. We komen dan in een overlevingsmodus terecht. Om die reden heeft stress een groot effect op onze gezondheid.

Als we voldoende tijd nemen om te ontspannen, kan onze hersenactiviteit gaan resoneren met de helende frequentie van de aarde. Ons zelfherstellend vermogen wordt dan geactiveerd, zodat ons lichaam kan herstellen. Door wat vaker de stilte op te zoeken, te mediteren of tijd in de natuur door te brengen, kunnen we onze natuurlijke balans weer vinden.

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel