Artikel 14 van 55

De kracht van de elementen

Alles in de wereld, zowel op aarde als in het gehele universum, verloopt in ritmes. Vaste patronen die samen een cyclus vormen, denk aan de seizoenen. In ieder seizoen spelen de elementen weer een andere rol. Maar ook in ons eigen leven is dit zichtbaar, omdat we zelf natuurlijk ook onderdeel zijn van de natuur. We worden geboren, groeien op, staan in de bloei van ons leven, worden ouder en uiteindelijk sterven we. Alle elementen maken ook deel uit van ons karakter. Meestal overheersen er 1 of 2 elementen, maar ze zijn allemaal in ons aanwezig in verschillende verhoudingen.

Iedere fase in een cyclus heeft een eigen energie en bepaalde eigenschappen en kwaliteiten. De dynamiek die bij de verschillende fases horen, worden ook wel uitgedrukt in elementen. De elementen zorgen ervoor dat er beweging en verandering kan plaatsvinden van de ene fase naar de andere. Ze zijn de bouwstenen van ons hele bestaan. Dankzij de elementen zijn we in staat om op aarde te kunnen leven.

De vijf elementen
Eeuwen geleden in de oudheid zijn de elementen ontstaan binnen de Chinese geneeskunde. En nog steeds worden de elementen gebruikt om ziektes en klachten te voorkomen en ervan te genezen. De behandelingen zijn erop gericht om de verschillende elementen in balans te brengen, zodat de energie weer goed kan doorstromen.

Er wordt gewerkt met vijf verschillende elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Ze houden elkaar in evenwicht en ondersteunen elkaar. Ze kunnen elkaar versterken of afzwakken. Ook voeden de verschillende elementen elkaar (met hout maak je vuur etc.).

Water
Het element water staat voor moeiteloze kracht, stromende beweging, zijn en zuiverheid. Met behulp van water worden afvalstoffen in ons lichaam afgevoerd en kunnen cellen zich vernieuwen. Dit element past bij de winter en de nacht. Het wordt in verband gebracht met de pre-geboorte, denk aan de baby die nog in het vruchtwater leeft. De nieren en de blaas horen ook bij het element water. Net zoals de kleur zwart en zoute voeding zoals erwten, linzen, kikkererwten, zeewier en vissoorten. 

Hout
Hout staat voor nieuw leven, voor doen, groei en actie ondernemen. Dit element past bij de lente en de ochtend van de dag. Het staat voor het ontkiemen van de zaden en het ontspringen van de takken. De galblaas en de lever horen bij het element hout. Ook hoort de kleur groen en zure voeding bij dit element, denk aan spelt, tarwe, ananas, kiwi, sinaasppels, bramen, aardbeien, zuurkool en tomaten. 

Vuur
Het element vuur staat voor warmte, vrolijkheid en transformatie. Dit element staat in verbinding met de zomer en de bloei van het leven. Wel belangrijk bij vuur is dat het in bedwang wordt gehouden. Letterlijk, maar ook in onszelf qua energie. Anders raak je zelf al snel opgebrand. Het hart en de dunne darm horen bij dit element. Net zoals de kleur rood en bittere voeding zoals spruitjes, veldsla, cacao, grapefruit, geitenkaas en boekweit. 

Aarde
De aarde staat voor moederenergie, stabiliteit en voeding. Het is de energie die wordt verankerd en het is het fundament onder onze voeten. Het tempo vertraagt en het is tijd om te oogsten. Dit element past bij de nazomer/vroege herfst. De milt en de maag horen bij het element aarde. Ook hoort de kleur geel en zoete smaken bij dit element, denk aan: wortels, dadels, vijgen, pompoen, zoete aardappel en amarant. 

Metaal
Het element metaal staat voor naar binnen keren, verbinding met het grotere geheel en ouderdom. Dit element hoort bij de herfst en het einde van de dag. Alles komt tot rust en beweegt zich langzaam naar de winter. De longen en de dikke darm hoort bij dit element. Net zoals de kleur wit (eigenlijk bevat wit alle kleuren) en pittige voedingsmiddelen zoals prei, ui, knoflook, bosui, spinazie en kruiden als nootmuskaat, gember, peper en kerrie. 

Verbinding maken met de elementen
Om in verbinding te blijven met alle elementen, kun je kijken hoe ze in je eigen leven vertegenwoordigd zijn. Hieronder geven we je een aantal tips per element.

Water:

 • Genoeg (gezuiverd) water drinken gedurende de dag.
 • Neem minstens 1 keer in de week een (voeten) bad en luister bv naar rustgevende muziek.
 • Probeer wat vaker gewoon te zijn in plaats van dingen te doen: dagdromen, een massage nemen, naar mooie muziek luisteren of laat je creativiteit lekker stromen en schrijf, teken of schilder iets waar je vervolgens niets mee hoeft.
 • Breng een bezoekje aan de zee, zwem in een meer of ga even rustig zitten bij stromend water.

Hout:

 • Breng iedere dag een half uur tot een uur door in de natuur. Maak een wandeling, fiets een rondje of ga in je tuin aan de slag.
 • Eet veel verse biologische groenten en kiemen zoals alfalfa.
 • Probeer eens helder voor jezelf te maken wat je echt graag zou willen in het leven. Zet vervolgens iedere week kleine stapjes om deze zaadjes te laten groeien.

Vuur:

 • Het element vuur staat voor actie. Belangrijk is om daarnaast genoeg tijd te nemen om te ontspannen, zodat je vuurtje niet uitdooft (burn-out). 
 • Vuur is de energie van het hart, dus ga vooral dingen doen waar je veel passie voor voelt. Laat jezelf inspireren door je favoriete boeken/films/kunst etc.
 • Neem het leven niet te serieus en vergeet niet te spelen en te lachen! Het leven vieren brengt dit element tot leven.
 • Doe gezellig de haard aan of maken buiten een kamvuurtje.

Aarde:

 • Zorg goed voor jezelf. Niet alleen in de vorm van goede voeding en genoeg slaap en ontspanning, maar vooral door jezelf met zachtheid te behandelen.
 • Maak genoeg tijd vrij om samen te zijn met de mensen van wie je houdt.
 • Schrijf regelmatig op waar je allemaal tevreden en dankbaar voor bent in je leven.

Metaal:

 • Probeer regelmatig een (begeleide) meditatie te doen.
 • Trek je zo nu en dan even terug om alleen te zijn en de stilte op te zoeken.
 • Ga eens op het gras liggen en kijk naar de lucht en de wolken.
© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel