Vorige Artikel 13 van 53 Volgende

Een gezond histaminegehalte in het lichaam

Histamine is een stof die aanwezig is in ons lichaam en in verschillende voedingsmiddelen. Het speelt een rol bij de vertering (o.a. productie van maagzuur), het slaapritme, het afweersysteem en is een belangrijke neurotransmitter in het zenuwstelsel. Neurotransmitters zorgen voor een goede verbinding tussen cellen en dragen zo zenuwimpulsen over van de ene naar de andere cel.

Histamine is een belangrijke lichaamseigen stof, maar als we er te veel van in ons lichaam hebben, ontstaan er klachten. Als je een te grote hoeveelheid histamine binnenkrijgt of aanmaakt, ontstaat er een histamine intolerantie. Dan is er een tekort aan het enzym diamine-oxidase, dat histamine afbreekt. Het lichaam is dan niet in staat om de hoeveelheid histamine af te breken.

Een te hoog histaminegehalte
Als je een te hoog histaminegehalte hebt, krijg je meestal lichamelijke klachten. Denk aan: jeuk of uitslag op de huid, slapeloosheid, diarree, hartkloppingen of hoofdpijn. Ook kun je last hebben van hoesten, niezen of andere allergische reacties.

Dit komt omdat histamine normaal gesproken alleen schadelijke stoffen in het lichaam aanvalt, om virussen of ziektes te voorkomen. Als er te veel histamine in het lichaam aanwezig is, worden ook stoffen aangevallen die eigenlijk geen bedreiging voor ons vormen. Dan krijgen we een reactie op bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen en gaat onze neus lopen of moeten we niezen.

Ook als je een voedselallergie hebt en je eet dingen waar je lichaam eigenlijk niet tegen kan, dan stijgt het histaminegehalte in het lichaam. Daarnaast verminderen darmklachten het enzym dat histamine afbreekt, waardoor het histaminegehalte ook stijgt. Histamine bevindt zich ook in veel voedingsmiddelen. Het kan dus zijn dat je te veel voeding binnenkrijgt met histamine erin. Dat kan het helpen om deze voeding zoveel mogelijk te minderen. 

Histamine verhogende voeding
Als er zich te veel histamine in je lichaam bevindt, kun je onderstaande voeding beter laten staan. Ook kan het helpen om allergieklachten te verminderen. 

  • Gefermenteerde producten zoals zuurkool, yoghurt, karnemelk, schimmelkaas en oude kaas.
  • Bewerkt vlees zoals worst en vleeswaren.
  • Bewerkte vis uit blik, gerookte vis en schelpdieren.
  • Kruiden zoals pepermunt, kaneel, kruidnagel, sesamzaad, gember, komijn en koriander.
  • Chocola.           
  • Bepaalde groenten en fruit: kiwi, ananas, rauwe tomaat, aubergine, champignons en avocado.
  • Alcohol zoals bier en rode wijn.

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden onder andere voedingsmiddelen- en stoffen, vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Ook wordt er gekeken naar het histaminegehalte van het lichaam. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft. 

© 2020 - 2023 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel