Vorige Artikel 13 van 51 Volgende

Kleurenpunctuur: gekleurd licht voor meer balans

Kleurenpunctuur is een behandeling waarbij de huid wordt behandeld met gekleurd licht, zodat er meer balans kan ontstaan in het lichaam. De huid is in staat om licht op te nemen. Denk aan het zonlicht dat onze huid opneemt, zodat ons lichaam vervolgens vitamine D kan aanmaken.

De specifieke punten die met kleurenpunctuur worden behandeld, zijn gerelateerd aan bepaalde meridianen. Meridianen zijn energiebanen in het lichaam, die zorgen dat de levensenergie goed door je lichaam kan stromen. Ze worden onder andere gebruikt in de Chinese natuurgeneeskunde. Deze meridianen staan weer in verbinding met verschillende organen en andere lichaamsdelen.

Licht en kleuren zijn altijd al heel belangrijk geweest in de wereld. We zijn in leven dankzij zonlicht, ons eten groeit met behulp van zonlicht en kleuren kunnen we waarnemen door het licht dat erop valt. Ook in de Oudheid werd licht en kleur gebruikt om mensen beter te maken. In het oude Egypte werden zieke mensen ook al behandeld met gekleurd licht.

Biofotonen
Fritz Albert Popp, professor aan de universiteit van Kaiserslautern in Duitsland, heeft onderzoek gedaan naar lichtdeeltjes. Uit zijn onderzoek blijkt dat alle levende cellen licht kunnen opnemen en afgeven. Deze lichtdeeltjes noemt hij biofotonen, samen vormen ze het biofotonenveld. Zo kunnen de cellen onderling met elkaar communiceren. Via licht dragen ze informatie aan elkaar over. Ons lichaam is voortdurend bezig om boodschappen te zenden en ontvangen om goed te kunnen functioneren. In deze blogpost lees je meer over biofotonen. 

De betekenis van kleuren
Kleuren dragen ook informatie. Iedere kleur heeft bepaalde kwaliteiten die toegepast kunnen worden op  specifieke organen en klachten. Hieronder geven we een korte omschrijving per kleur die gebruikt worden in de kleurenpunctuur. 

Rood: Rood is de kleur van het hart, de longen en de spieren. Het ondersteunt de bloedsomloop en wordt toegepast bij wonden en ontstekingen. Het is een warme, actieve en vurige kleur. 
Blauw: Blauw is de kleur van de hypfyse en het hormonale stelsel. Het ondersteunt bij pijnklachten, hoofdpijn, migraine en slapeloosheid. Blauw brengt rust, vrede en stilte. 
Geel: Geel ondersteunt het zenuwstelsel, het lympfestelsel en wordt ingezet bij klachten van de lever, de blaas, de nieren en de maag. Het is een warme kleur en helpt bij zware gevoelens.
Groen: Groen is de kleur van de natuur. Het ondersteunt bij hoest, bronchites, ontstekingen van de gewrichten, zweren en cytes. Groen brengt rust en ontspanning. 
Oranje: De kleur organje brengt vrolijkheid, warmte en geluk. Het kan ingezet worden bij sombere gevoelens, angst, depressie en vermoeidheid. Het geeft plezier, kracht en energie. 
Violet: Violet is de kleur van spiritualiteit. Het werkt op de geest en het onderbewustzijn. Het ondersteunt het lympfesysteem en de milt. Violet brengt je inspiratie en inzicht. 
Turquoise: Turquoise is een zielskleur. Het brengt je kwaliteiten van de ziel zoals zuiverheid, veiligheid, helderheid en tevredenheid. 

Oorzaken van klachten
De Duitse natuurgeneeskundige Peter Mandel is de grondlegger van de kleurenpunctuur. Hij ziet een duidelijk verband tussen onze geestelijke gesteldheid en de lichamelijke klachten die wij hebben. Lichaam, ziel en geest zijn verbonden met elkaar en hebben veel invloed op elkaar. Kleuren werken niet alleen helend voor het lichaam, maar ook voor onze geest. Kleuren dringen door tot alle lagen van ons wezen. Hiermee legt het vaak ook de oorzaak van de klacht bloot.

Veel lichamelijke klachten ontstaan vanuit innerlijke strijd. Het evenwicht tussen ons gevoel en verstand is dan niet in evenwicht. De klachten kunnen we dan zien als een signaal dat we van ons eigen pad zijn afgeweken. Dit veroorzaakt blokkades in de energiestroom in ons lichaam. Als er blokkades ontstaan, kunnen de cellen minder goed met elkaar communiceren, waardoor je last kunt krijgen van allerlei klachten.

Met kleurenpunctuur schijn je letterlijk en figuurlijk licht op de klacht en de situatie. Waardoor er meer bewustzijn ontstaat en het lichaam weer in staat is zichzelf in een natuurlijk evenwicht te brengen.

Een paar simpele tips voor meer kleur en licht in je leven:
-  Probeer iedere dag een half uur tot een uur buiten te zijn (wandelen, fietsen, tuinieren etc.), zodat je voldoende daglicht ziet.
- Het beste is om 1-1,5 uur voordat je naar bed gaat, niet meer naar schermen te kijken van bijvoorbeeld de tv of je telefoon. Dit verstoort je natuurlijke dag- en nachtritme.
- Eet veel verschillende kleuren groenten en fruit, het liefst biologisch. Biologische voeding bevat veel meer licht en geeft ons dus meer levensenergie.

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een voetreflexbehandeling waarbij ook met gekleurd licht wordt gewerkt.

© 2020 - 2023 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel