Vorige Artikel 8 van 37 Volgende

Zink: wat is het en waar is het goed voor?

Het mineraal zink is een spoorelement, wat we volledig uit onze voeding moeten halen. Dat komt omdat het niet wordt aangemaakt door het lichaam zelf. Zink is één van de belangrijkste mineralen en bevindt zich in iedere lichaamscel. Het is noodzakelijk voor veel processen in het lichaam. Zo draagt het bij aan een sterk immuunsysteem, het gezichtsvermogen, is het betrokken bij de stofwisseling en helpt het bij de opbouw van eiwitten. Ook houdt het onze huid, haren en nagels gezond en heeft het een gunstige werking op het celdelingsproces. 

Tekort aan zink 
Omdat je lichaam geen voorraad van zink opslaat, is het een mineraal om goed in de gaten te houden. Door onder andere stress kan het zijn dat je dit mineraal sneller tekort komt. Als er een tekort is ontstaan, kun je last hebben van klachten als: een zwak immuunsysteem, haaruitval, nachtblindheid, wondjes die minder snel genezen of darmklachten. 

Zink uit voeding
Omdat we zink alleen uit onze voeding kunnen halen, is het belangrijk om regelmatig dingen te eten die zink bevatten. Zink komt onder andere voor in de volgende voedingsmiddelen:

  • Graanproducten zoals brood, havermout en rijst
  • Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen en erwten 
  • Dierlijke producten zoals oesters, garnalen, kaas, eieren en rundvlees
  • Pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten 
  • Zaden: quinoa, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en sesamzaad
  • Noten: cashewnoten, walnoten en pecannoten 

Supplement 
Als er een zink tekort is ontstaan kan het goed zijn om dit aan te vullen met een supplement. Vitakruid heeft een zink supplement in combinatie met koper. Deze mineralen worden met elkaar gecombineerd, omdat ze een stimulerende en remmende werking op elkaar hebben. Daarom is het belangrijk om deze altijd samen als supplement in te nemen, zodat er geen disbalans ontstaat tussen de twee mineralen. 

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft. 

© 2020 - 2021 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel