Vorige Artikel 17 van 48 Volgende

Gevoeligheid voor gluten

Wat zijn gluten? 
Gluten zijn eiwitten die van nature in granen zitten, bijvoorbeeld in tarwe, spelt en rogge. Het zit dus in veel producten waar graan in verwerkt wordt, onder andere: brood, crackers, pasta, pizza, koekjes, muesli en bier. Soorten die geen gluten bevatten zijn bijvoorbeeld teff, boekweit, quinoa, rijst en haver. Soms worden deze verwerkt in een fabriek waar ook met gluten wordt gewerkt, dit staat altijd op de verpakking van het product. Omdat dit gevaarlijk kan zijn voor mensen die een glutenintolerantie hebben. 

Glutenintolerantie en gevoeligheid 
Niet iedereen kan even goed tegen het eten van gluten. Er zijn mensen die een gevoeligheid hebben voor gluten of zelfs een glutenintolerantie hebben. Bij een intolerantie, worden de darmvlokken beschadigd door de gluten. Goede cellen in de darmen worden dan aangevallen door het eigen immuunsysteem. Darmvlokken bevinden zich op de plooien van de darmwand. Zij zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Als deze beschadigd raken, dan worden voedingsstoffen niet goed meer opgenomen en kunnen er allerlei klachten ontstaan. Een glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd, gelukkig komt dit niet bij veel mensen voor. 

Een gevoeligheid voor gluten komt daarentegen wel vaker voor. Als onze darmen en darmflora in een minder goede conditie zijn, kan het zijn dat gluten de darmen irriteren en dat ze de gluten ook (tijdelijk) niet helemaal goed kunnen verteren. Meestal krijg je dan na het eten van gluten direct klachten, zoals buikpijn, krampen, winderigheid en/of diarree. En ook al kunnen de klachten hetzelfde zijn als bij een allergie, bij een gevoeligheid worden de darmvlokken niet aangetast. 

Het kan dan goed zijn om een tijdje te stoppen met het eten van gluten, zodat de darmen in balans kunnen komen. Als zij weer in goede gezondheid verkeren, zijn de darmen vaak weer in staat gluten goed te verteren. 

Wil je meer lezen over de gezondheid van onze darmen? In deze blogpost lees je er meer over. 

Health Check 
We eten zoveel verschillende voedingsmiddelen op een dag, dat het lastig kan zijn om te achterhalen waar je klachten vandaan komen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen lang rondlopen met een gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen zonder dat ze weten wat de oorzaak is. 

In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden voedingsmiddelen- en stoffen, vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Ook wordt er gekeken naar de conditie van de darmen. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft. 


 

© 2020 - 2022 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel