Vorige Artikel 9 van 37 Volgende

Ayurveda: de wetenschap van het leven

Ayurveda betekent letterlijk: de kennis of wetenschap van het leven. Het is een universeel systeem van meer dan 5000 jaar oud en komt oorspronkelijk uit India. Het is niet alleen een systeem met kennis over geneeskunde en gezondheid, maar ook over het universum in zijn totaliteit. De Ayurvedische Geneeskunde is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie als een wetenschappelijke geneeskunde. 

Alles in het universum, waaronder wij als mensen, bestaat volgens Ayurveda uit vijf elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Uit deze elementen zijn 3 dynamische krachten voortgekomen, ook wel de dosha’s genoemd: vata, pitta en kapha. 

Zo hoort de dosha vata bij het element ether en lucht. Het staat vooral voor beweging en communicatie. Het element vuur en water hoort bij pitta. Een vurige energie die onder andere voor transformatie zorgt. Kapha staat voor het element water en aarde en is een energie die stabiel en opbouwend is. Zo kun je ook bepaalde karaktereigenschappen toewijzen aan specifieke dosha’s. 

Alle drie de dosha’s zijn in ieder van ons al aanwezig bij de geboorte, maar bij iedereen in een andere samenstelling. Deze samenstelling wordt ook wel je basisconstitutie genoemd. Het doel van Ayurveda is dan ook om deze elementen binnenin jezelf in evenwicht te brengen. Een evenwicht dat past bij wie jij van nature bent. 

Ayurveda & gezondheid
Alles in de natuur streeft naar een harmonieus evenwicht, zo ook ons lichaam. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft dan ook een grote rol binnen de Ayurvedische geneeskunde. Het lichaam weet vaak goed hoe het zichzelf gezond moet houden, denk aan een wondje dat uit zichzelf geneest. Maar als het lichaam uit balans is gebracht, kan het wel ondersteuning gebruiken. Ayurveda is erop gericht het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren en te ondersteunen. De kracht van de natuur wordt ingezet om het evenwicht te herstellen. 

Het is een gezondheidssysteem met een holistische benadering: lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het werkt zowel preventief als genezend. Het systeem heeft veel overeenkomsten met de natuurlijke processen zoals we die overal in het universum terugzien.

Een gezonde leefstijl 
Een leefstijl die past bij jouw basisconstitutie is de basis voor een goede gezondheid. Binnen de Ayurvedische geneeskunde wordt voeding ingezet als medicijn. Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste voeding die bij je past en dat de voeding van goede kwaliteit is. Hoe meer levensenergie de voeding bevat, hoe beter het voor ons is. De spijsvertering is ook een belangrijk onderdeel. Daarmee wordt onze voeding verteerd, omgezet en opgenomen. 

De nadruk ligt op zelfzorg: goede voeding, een passende leefstijl, meditatie en energetische massages. Massages zijn niet alleen goed voor de conditie van de huid, maar het brengt ook ons hoofd tot rust en vermindert stress en spanning. Na een massage kan de energie weer beter door je lichaam stromen en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. 

Ayurvedische hoofd-, nek- en schoudermassage
In de gezondheidspraktijk kun je een Ayurvedische hoofd-, nek- en schoudermassage inplannen. Tijdens deze ontspannende behandeling wordt het hoofd, de nek en de schouders gemasseerd met een heerlijke olie. Ook worden de armen en handen meegenomen in de massage. 

© 2020 - 2021 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel