Artikel 44 van 55

Vitamine B12: wat is het en waar is het goed voor?

Vitamine B12 hoort bij de vitamine B familie. Die een goede invloed hebben op ons immuunsysteem, het zenuwstelsel en de hart- en bloedvaten. Ook zorgt de vitamine voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze zijn nodig voor het zuurstoftransport. En het draagt bij aan ons energieniveau, de celdeling en is goed voor de gemoedstoestand. Ook heeft vitamine B12 invloed op de hersenen en het ruggenmerg. 

Ons lichaam maakt zelf vitamine B12 aan, door micro-organismen die zich onder andere in de darmen bevinden. Je dunne darm neemt deze vitamine op en je lever kan er een kleine voorraad van opslaan. 

Om vitamine B12 goed op te kunnen nemen, heb je ''intrinsieke factor'' nodig. Dit is een bestanddeel van het maagsap dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Als dit stofje niet goed wordt aangemaakt, door problemen in het maagslijmvlies, dan kan er een tekort ontstaan. 

Tekort aan B12
Je kunt een tekort aan B12 opbouwen omdat je weinig tot geen dierlijke producten eet, maar ook omdat je lichaam het niet goed kan opnemen. Stress heeft ook veel invloed op de hoeveelheid B12: je lichaam verbruikt dan meer van je reservevoorraad. Omdat je er een voorraad van hebt, is het een vitamine om goed in de gaten te houden. Een tekort kun je hierdoor later opmerken en is vervolgens ook minder snel weer op peil. 

Klachten die je kunt krijgen als je de vitamine tekort komt zijn: vermoeidheid, geheugenverlies, een slap en futloos gevoel en (lichte) duizeligheid. Ook kun je bloedarmoede ontwikkelen, omdat er te weinig rode bloedcellen worden aangemaakt.

B12 uit voeding
Alleen in dierlijke producten is vitamine B12 te vinden zoals: 

  • Vlees
  • Vis
  • Melk of yoghurt
  • Kaas 
  • Eieren 

Supplement
Als je vegetarisch of plantaardig eet, is het nodig om B12 als voedingssupplement in te nemen. Maar ook als je wel dierlijke producten eet, kan je een tekort opbouwen, onder andere door stress. Hier vind je de vitamine B12 van Vitakruid. Zij gebruiken een vorm die goed kan worden opgenomen door het lichaam. 

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden de voedingsstoffen en de vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft. 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel