Het zuur-base evenwicht
Het zuur-base evenwicht, is een balans in de zuurgraad van het lichaam. Na het verteren en verbranden van onder andere voeding, blijven er in het lichaam zure afvalstoffen over. Van nature heeft ons lichaam een licht base overschot en probeert dit op peil te houden.
Je lichaam voert de zure afvalstoffen vanzelf af, zodat de zuur-base verhouding in evenwicht blijft. Dit doet het lichaam om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Via het bloed worden alle cellen van zuurstof en voeding voorzien. Dit is niet alleen de basis voor een goede stofwisseling, maar dit heeft bijvoorbeeld ook invloed op onze hormoonhuishouding en het immuunsysteem.
Als er te veel zure afvalstoffen achterblijven, is het lichaam niet meer in staat om deze stoffen af te voeren. Deze worden dan opgeslagen in gewrichten, spieren, bindweefsel en/of bloedvaten.
Je kunt hier allerlei klachten van krijgen zoals: moeheid, gewrichtspijn, huidklachten en ontstekingen. Door de ophoping van zure afvalstoffen kunnen de lichaamscellen minder goed hun werk doen. Ze worden minder actief, met als gevolg dat weefsels sneller verouderen.
Oorzaken verzuring
Eén van de oorzaken van verzuring, is het eten van te veel zure voedingsmiddelen. Goed om te weten: dit is geen voeding dat letterlijk zuur smaakt. Onder zure voedingsmiddelen vallen onder andere: geraffineerde suikers, verzadigde vetten, witte meelproducten, dierlijke eiwitten, koffie en frisdrank. Ook dragen gifstoffen bij aan verzuring. Denk aan bepaalde stoffen in sigaretten, alcohol en medicijnen.
Daarnaast kan te weinig of te veel bewegen ook een oorzaak zijn. Beweeg dus iedere dag voldoende maar overdrijf het niet. Overmatig en extreem sporten kan te intensief zijn voor het lichaam, waardoor het lichaam veel melkzuren produceert. Omdat het lichaam een te grote hoeveelheid niet goed kan verwerken, wordt dit opgeslagen met verzuring als gevolg.
Tegenwoordig hebben veel mensen last van stress. Dit is ook een belangrijke factor dat tot verzuring kan leiden. Als we te veel willen doen in te weinig tijd, zetten we onszelf onder druk. Stress heeft een grote impact op onze gezondheid. We raken overbelast en dit kan zich dan ook gaan uiten in delen van het lichaam.
Basische voeding
Om een goed zuur-base evenwicht te behouden, is het belangrijk dat maar 20% van wat je eet en drinkt, uit zure voedingsmiddelen bestaat. Voor het overige gedeelte kun je dan kiezen voor basische voeding. Dat bestaat voornamelijk uit plantaardige voeding: groenten, fruit, kiemgroenten, (zoete) aardappelen met schil, zaden en onverzadigde vetten. Ze bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Nog meer tips
- Beweeg iedere dag voldoende.
- Probeer stress te beperken door inspanning af te wisselen met genoeg ontspanning.
- Gebruik en eet producten die dicht bij de natuur staan, deze bevatten weinig gifstoffen. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke verzorgingsproducten zonder giftige stoffen.
- Gebruik eens in de week een basisch mineraal badzout in een (voeten)bad. Dit badzout zorgt voor de afvoer van zure afvalstoffen en het ondersteunt de natuurlijke uitscheidingsfunctie van de huid. Het badzout kun je hier bestellen.
Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een uitgebreide Health Check.
Afspraak inplannen