Vorige Artikel 11 van 44 Volgende

Balans tussen de linker- en rechterhersenhelft

Ons brein zorgt ervoor dat we in het dagelijkse leven goed kunnen functioneren. Het zorgt onder andere voor onze ademhaling, hartslag en denken, maar ook voor hoe we ons voelen. Het is misschien wel het meest complexe orgaan van het lichaam. Onze grote hersenen, bestaan uit twee helften: de linker- en de rechterhersenhelft. Ze zijn verbonden met elkaar door de hersenbalk, hierin bevinden zich miljoenen zenuwuitlopers. Deze zorgen ervoor dat de hersenhelften met elkaar kunnen communiceren. 

Iedere hersenhelft heeft verschillende eigenschappen en taken. Zo zorgt de linkerhersenhelft voornamelijk voor het rationele, analytische en lineaire denken. Deze helft is vooral actief als we bijvoorbeeld bezig zijn met taal, rekenen, spreken en luisteren. Het is gericht op details en het individu. Ook is de mannelijke energie verbonden met deze hersenhelft. Dit uit zich vaak in eigenschappen als doelen realiseren, hard werken en verantwoordelijkheid nemen. 

De rechterhersenhelft zorgt voornamelijk voor onze creativiteit, intuïtie en gevoelens. Het overziet het geheel en denkt conceptueel en in beelden. Deze hersenhelft is meer verbonden met de vrouwelijke energie en eigenschappen als verbinding, naar binnen keren en rust. 

Het is niet zo dat bepaalde hersenfuncties helemaal door een bepaalde helft geregeld worden, maar beide hersenhelften nemen wel een ander deel van de taak op zich. Het gaat vooral om de balans en de samenwerking tussen de twee hersenhelften. Als deze optimaal is, zijn ze ook in staat om alle functies goed uit te voeren en voelen wij meer balans in ons leven. 

In de wereld op dit moment, hechten we vooral veel waarde aan de eigenschappen van de linkerhersenhelft. We besteden op school meestal meer tijd aan leren rekenen en lezen, dan aan muziek of tekenen. In de reguliere zorg wordt het lichaam meestal niet bekeken vanuit een holistisch standpunt (het geheel), maar kijken we afzonderlijk naar een lichaamsdeel dat ziek is. 

In het dagelijkse leven, is onze linkerhersenhelft vaak erg actief. Het gevolg is dat we veel in ons hoofd leven en dat we het lastig vinden om ons gevoel te volgen. Of dat we altijd maar doorgaan, terwijl we eigenlijk rust en ontspanning nodig hebben. Dit uit zich vaak in energieverlies, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je overwerkt raakt of een burn-out krijgt. Wanneer we meer tijd nemen om te ontspannen en uit te rusten, activeer je de rechterhersenhelft meer. Hierdoor herstelt de balans zich weer. Er is dan evenwicht tussen verstand en gevoel, in- en ontspanning en geven en nemen. 

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor Neurofeedback trainingen. Neurofeedback is een manier om de hersenen te trainen. De training is erop gericht de hersenen optimaler te laten functioneren, zodat er meer balans ontstaat. 

© 2020 - 2022 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel