Artikel 20 van 55

Vaker plantaardig eten: waarom en waar begin je?

Als je geheel plantaardig eet, staan er geen dierlijke producten op het menu zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Je voedingspatroon bestaat dan uit groenten, fruit, pitten, zaden, kiemen, kruiden, granen, peulvruchten, zeewier, noten en plantaardige oliën. 

Gezondheid
Er zijn veel voordelen om vaker plantaardig te eten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de dieren en de aarde. Zo heb je onder andere minder risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, ontstekingen, overgewicht, darmproblemen, verzuring van het lichaam en een te hoog cholesterol. 

Dieren
Wij zijn de enige zoogdieren die nog steeds melk drinken als we volwassen en volgroeid zijn. En dan drinken we ook nog de melk die eigenlijk voor een kalfje bedoeld is. Veel mensen kunnen niet goed tegen melk. Dit komt omdat ons lichaam het enzym wat melksuiker afbreekt, niet meer aanmaakt vanaf dat we ongeveer vier jaar oud zijn.

In de bio-industrie staat het welzijn van de dieren niet voorop. De dieren worden in kleine hokjes gestopt en vaak niet goed behandeld. Voor de melkproductie worden kalfjes direct weggehaald bij de moeder en de moeder wordt vervolgens jarenlang opnieuw geïnsemineerd zodat de productie op gang blijft. 

Milieu
Het is voor het milieu beter om minder dierlijke producten te eten. Veeteelt kost veel water en landbouwgrond. Zo kost het 900 liter water om een kilo fruit te produceren en 10.000 liter voor een kilo kaas. Voor het produceren van een kilo groenten wordt er 325 liter water gebruikt, bij een kilo kip of rundvlees tussen de 4325 en 15.415 liter. (Uit het boek ‘Het eiwitleugen’ van Janneke van der Meulen). 

Landbouwgrond kan gebruikt worden om voedsel te verbouwen wat we direct kunnen eten, in plaats van dat het als voer dient voor de dieren. Als plantaardige voeding de norm zou zijn, dalen de broeikasgassen met 70%. In zijn geheel is het een logisch en mooi verhaal: wat goed is voor de aarde en de dieren, is óók goed voor ons.

Volwaardig voedingspatroon
Het is belangrijk dat je een gezond voedingspatroon samenstelt, waarin je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt plantaardig eten, maar nog steeds kiezen voor ongezonde voeding. Maar dit geldt uiteraard ook voor als je wél dierlijke producten eet. Ook dan ontstaan er vaak bepaalde tekorten van vitaminen en mineralen.

Waaruit bestaat een gezond plantaardig voedingspatroon? Het is altijd belangrijk om iedere dag 1,5-2 liter water te drinken. Veel groenten en fruit staan aan de basis (liefst 400 gram van ieder), met daarbij peulvruchten (bv kikkererwten, linzen, snijbonen, tempeh), (zoete) aardappelen, granen (bv volkorenbrood, havermout, zilvervliesrijst), noten, pitten, zaden en zeewier. 

Kleine stapjes
We raken al snel gewend aan het eten van veel dierlijke producten. Als je alle dierlijke producten ineens uit je voedingspatroon wilt schrappen, kan dit voelen als een te grote stap. Terwijl het zetten van kleine stapjes, zorgt voor blijvende verandering op de lange termijn. Zo kun je ervoor kiezen om steeds meer plantaardige voeding toe te voegen aan wat je dagelijks eet. Begin bijvoorbeeld met je ontbijt, vervolgens de lunch en tot slot het avondeten. 

Start de dag eens met havermoutpap met havermelk, banaan en kaneel of een kom fruit met een lepel ongezoete soja of amandelyoghurt, zaden en pitten. Als lunch een voedzame soep van pompoen en rode linzen of een volkorenwrap met hummus, spinazie, kiemen, tomaat en komkommer. Bij het avondeten kun je de groenten centraal stellen met daarbij peulvruchten, volkoren granen en verse kruiden. Er zijn tegenwoordig onzettend veel gezonde en simpele recepten op internet te vinden. 

Ook vind je in ons e-boekje 'Simpel gezond' tips en recepten om gezond te worden en te blijven. Veel recepten zijn al vegetarisch/plantaardig of er staat een alternatief bij om ze zo te bereiden. 

Supplementen 
Wanneer je plantaardig eet, is het belangrijk dat je een vitamine B12 supplement inneemt. Ook is het goed om te kijken naar een omega-3 supplement (bv een algensupplement). Omega-3 vind je ook in zeewier, walnoten, pecannoten, avocado’s en verschillende zaden zoals lijnzaad, sesamzaad en chiazaad. 

Op de webshop vind je het vitamine B12 supplement en de omega-3 algenolie van Vitakruid. 

Tip: In het boek ‘De eiwitleugen’ van Janneke van der Meulen vind je meer informatie over plantaardige voeding onderbouwd met veel wetenschappelijke onderzoeken.

Gezondheidspraktijk Siems
In de praktijk kun je terecht voor een Health Check. Tijdens deze check worden onder andere voedingsmiddelen- en stoffen, vitaminen en mineralen uitgebreid getest. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft. 

Afspraak inplannen

Overzicht
© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel