Slow living: tips voor een langzamer leven
We leven in een wereld waarin alles steeds sneller gaat. Niet alleen de tijd zelf vliegt voorbij, ook wij lijken te vliegen door het leven. We willen meer voor elkaar krijgen in minder tijd, willen onze wensen en behoeftes liever gister dan vandaag bevredigd hebben en pakketjes die we bestellen liggen de volgende dag al op de deurmat. Het is dan ook niet vreemd dat zoveel mensen overspannen zijn. In een snelle wereld, zou slow living weleens het natuurlijke medicijn kunnen zijn!
Wat zijn de voordelen?
– Hoe minder haast je hebt, hoe minder stress je ervaart. Als we altijd op volle snelheid door het leven vliegen, schiet ons stresslevel omhoog. Een langzamer leven zorgt ervoor dat je minder gehaast bent. Het brengt rust in ons hoofd en lichaam.
– Het zorgt ervoor dat we kunnen kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Omdat je minder doet, kun je de dingen die je doet ook beter doen. Met je volle aandacht. We zijn hierdoor meer in het moment zelf, in plaats van dat we met onze gedachten alweer bij de volgende taak zijn.
– We denken dingen te missen als we minder doen, maar eigenlijk is het tegenovergestelde ook waar. Als je in een auto heel hard rijdt, kun je ook niet goed naar de omgeving kijken. Misschien zie je zelfs verkeersborden over het hoofd en mis je een afslag. In het leven is het net zo. Als we te snel gaan, zijn we niet in staat om de aanwijzingen die het leven ons geeft op te merken. We zijn er te druk en te gehaast voor. Als we wat langzamer leven, kunnen we beter om ons heen kijken.
– We zien in dat dingen die de moeite waard zijn, veel tijd kosten. Een onderneming starten, een moestuin beginnen of een boek schrijven. Het zijn allemaal dingen waar we geduld en aandacht voor nodig hebben. Als we te snel onze doelen bereikt willen hebben, vergeten we hoe belangrijk de weg ernaartoe is voor ons. Onderweg leren we, doen we inzichten op en kunnen we de mijlpalen vieren.
Je mist meer dan je meemaakt, helemaal niet erg. – Martin Bril
Betekenisvol of nuttig
Waarom doen we dingen eigenlijk steeds sneller? Zijn we bang voor de leegte of om dingen te missen? Of voelen we onszelf nuttig en belangrijk als we veel te doen hebben? Je kunt nog zoveel te doen hebben, maar is het niet belangrijker dat we dingen doen die we echt betekenisvol vinden?
Werk doen wat je belangrijk vindt, tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt en jezelf de tijd geven om weer op te laden. We kunnen beter kiezen voor de dingen waar we energie van krijgen en waar ons hart sneller van gaat kloppen, zodat we er ook volledig van kunnen genieten.
Als we op vakantie zijn, hoeven we (meestal) niet nuttig te zijn van onszelf. En juist dan nemen we de tijd om een roman te lezen aan het zwembad, uitgebreid te koken of lang te spelen met de kinderen. Alle reden om ons dagelijkse leven meer in te richten als een vakantie in het klein.
Je hebt altijd een keuze
Soms lijkt het alsof we geen keuze hebben. We worden meegesleept door het leven en we kunnen niet meer uit de drukte en snelheid ontsnappen. Maar de meeste van ons hebben gelukkig altijd een keuze. Hoe snel zou de week weer vol zitten als we een extra dag cadeau kregen?
Het is onze verantwoordelijkheid om te beslissen wat we toelaten in ons leven en wat niet. Te weinig tijd is niet het probleem, het probleem is dat we te veel voor elkaar willen krijgen in de tijd die we hebben. Als we alles wat we doen, ook nog eens perfect willen doen, dan loopt de druk al snel op.
De voornaamste reden voor een snel en haastig leven is dus omdat we te veel doen. En als we deze dingen langzaam zouden willen doen, dan past dit simpelweg gewoon niet in ons leven. We komen dagen tekort. De oplossing is dan ook simpel: doe alleen de dingen die je echt belangrijk vindt en maak duidelijke keuzes voor jezelf. De dingen die je wél doet, kun je dan met meer aandacht doen. Zodat je ontspannen en kalm kunt blijven.
Volg je eigen tempo
Om langzamer te leven, hoeven we heus niet alles wat we doen in slowmotion te doen. Ieder mens is anders en we hebben allemaal een persoonlijk ritme, een eigen tempo dat het beste bij ons past. Sommige mensen worden juist heel onrustig als ze langzaam lopen. En iedereen leest bijvoorbeeld in een ander tempo een boek.
Maar dingen in je natuurlijke tempo doen, zullen je niet het gevoel van stress geven wat haast wel doet. Je kunt dingen in een sneller tempo doen, maar alsnog de rust bewaren in jezelf. En je kunt er ook voor kiezen om specifieke dingen in je leven langzamer te doen. Denk aan koken, de was doen of wandelen. Je kunt er zelfs een soort terugkerend ritueel van maken, herhalingen geven niet alleen houvast, het geeft ook veel rust in het hoofd.
Laat de stilte toe
Muziek luisteren of een boek lezen is heerlijk, maar probeer af en toe ook eens de stilte toe te laten. Zonder dat het opgevuld hoeft te worden met geluid of een activiteit. We zijn geneigd om altijd maar iets te doen of te horen, maar het kan soms zo goed zijn om een moment even helemaal leeg te laten. Laat je gedachten maar denken en doe er niets mee. Probeer helemaal aanwezig te zijn in de stilte.
Kom in een flow
Flow is een staat van zijn waarin je helemaal op kunt gaan in datgene wat je aan het doen bent. Je kunt je dan op een ontspannen manier focussen en concentreren. Als we onze aandacht versnipperen en meerdere dingen tegelijk doen, komen we minder snel in een flow.
Dit wordt ook steeds lastiger, omdat er tegenwoordig meer afleidingen en prikkels zijn. Niemand is ervoor gemaakt om urenlang zonder pauze door te ploeteren, maar het is wel belangrijk dat we ons weer leren te concentreren op één ding.