Artikel 51 van 55

6 tips om beter te slapen

Genoeg slapen draagt bij aan een goede gezondheid. We verwerken in de nacht emoties, geven ons lichaam rust en laden onze batterij op. Een goede nachtrust is het beste cadeautje dat je jezelf kunt geven. Maar dan moet het natuurlijk wel lukken. Wij geven je 6 tips om beter te slapen! 

1. Jouw ideale slaapritme 
Wat zou jouw ideale slaapritme zijn? Hoe laat sta je op, hoeveel uur wil je slapen en hoe laat moet je daarvoor ongeveer in bed liggen? Vergeet niet de tijd mee te rekenen om in slaap te komen. 

Probeer je zoveel mogelijk aan deze tijden te houden. Als je iedere dag op een vast tijdstip naar bed gaat, raakt je lichaam hier al snel aan gewend en wordt het een vast ritme. 

2. Balans tussen in- en ontspanning
Niet alleen het aantal uur dat je slaapt is van belang, maar ook de kwaliteit van je slaap is belangrijk. Het kan zijn dat je overdag zo actief bent, dat je in de nacht niet meer tot een diepe rust kunt komen. 

Het is dan lastig voor je hersenen om over te schakelen naar een lage hersenactiviteit. Terwijl dat juist nodig is om op een diep niveau te kunnen opladen en herstellen. 

Kijk daarom ook eens naar hoe je dagen eruitzien. Is er over het algemeen een goed evenwicht tussen in- en ontspanning? Beweeg je voldoende, werk je niet te lang door en neem je genoeg tijd voor ontspanning? Mocht dit uit balans zijn, kijk dan naar wat je hieraan zou kunnen veranderen. Toe aan wat meer ontspanning? We geven je in dit artikel een aantal tips.

3. Een fijne plek 
Maak een fijne en rustgevende plek van je slaapkamer. De basis is een goed matras, kussen en dekbed wat bij je past en goede gordijnen zodat het niet te licht of te donker is. 

Ook is de temperatuur in de slaapkamer belangrijk. Gemiddeld is een temperatuur van 18 graden het beste om goed te slapen, maar dit verschilt natuurlijk ook per persoon.

Daarnaast kan het helpen om je slaapkamer gezellig in te richten. Denk aan een nachtlampje met zacht licht, een geurkaars of een mooi schilderij. Probeer de slaapkamer wel zo rustig mogelijk te houden, zodat het een omgeving is waarin je je goed kunt ontspannen. 

4. Schrijf het op
Heb je het gevoel dat je nog veel aan het nadenken of piekeren bent als je naar bed gaat? Leg dan een boekje naast je bed en schrijf alles op waar je op dit moment mee bezig bent. Als er voor bepaalde dingen al een simpele oplossing is, schrijf die er dan achter. 

Voor de rest mag je het voor nu even parkeren, je hoeft er op dit moment niks mee. Morgen is er weer een dag. De enige taak die je nu hebt is slapen en uitrusten. Daar mag je je helemaal aan overgeven. 

5. Laat het los 
Als je al voor een langere tijd niet goed slaapt, kunnen je gedachten behoorlijk met je aan de haal gaan. Je denkt dat het toch weer niet gaat lukken en je bent er erg op gefocust. Of als je ’s nachts wakker wordt, kijk je meteen op de wekker om te kijken hoe laat het is. 

Hoe moeilijk dit ook kan zijn, probeer dit los te laten. Dit doe je door het volledig toe te laten. Accepteer dat je op dit moment niet goed slaapt. Weerstand hebben tegen de situatie, maakt het alleen maar erger. Wees er oké mee, dan ben je ook in staat om het eerder los te laten.

Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je ontzettend moe bent. En dat je een dag moet nemen om bij te slapen als het echt niet meer gaat. Tot de tijd dat je je weer energiek voelt, kun je de situatie maar beter accepteren dan er tegenin gaan. 

6. Een avondritueel 
Schrijf eens voor jezelf op wat je in de avond allemaal doet vanaf het moment dat je van je werk komt totdat je naar bed gaat. Vaak zijn we ons niet eens bewust hoe we onze tijd precies besteden. Als je dit inzichtelijk voor jezelf maakt, kom je er misschien ook achter dat je dingen doet die niet perse bijdragen aan een goede nachtrust. 

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld nog koffie of alcohol hebt gedronken voordat je gaat slapen. Niet iedereen heeft hier evenveel last van, maar als je hier gevoelig voor bent kan dit veel effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Cafeïne maakt het hormoon adrenaline aan in je lichaam, waardoor er juist onrust in je lichaam ontstaat. Hierdoor kun je lastiger inslapen. 

Of misschien kijk je in de avond vooral tv of ben je nog met dingen op je telefoon bezig. Het licht van de schermen geeft signalen aan je lichaam dat het nog dag is. Hierdoor komt je lichaam moeilijker in de slaapstand. Probeer een uur tot anderhalf uur voordat je gaat slapen, niet meer met schermen bezig te zijn. 

Je kunt daarvoor in de plaats een simpel en ontspannend avondritueel bedenken dat bij jou past. Hiermee laat je iedere dag aan je lichaam weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Het kan een warm (voeten) bad zijn met een fijn badzout, een korte wandeling na het eten, jezelf een massage geven, wat simpele yoga oefeningen doen of een boek lezen. 

Ook kan het helpen om iedere avond in bed een ontspanningsoefening te doen of de dag positief te eindigen door een aantal dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit fijne gevoel neem je dan de nacht in en je wordt ook een stuk positiever wakker! Probeer vooral de dingen te doen die bij je passen en die jou een ontspannen gevoel geven. 

Gezondheidspraktijk Siems
Neurofeedback training kan je ook goed ondersteunen om beter te slapen. 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel