Artikel 55 van 55

5 tips om meer zelfliefde te ontwikkelen

Vanuit liefde met jezelf omgaan is heel belangrijk, maar toch iets wat we vaak nog lastig vinden. Maar als we eenmaal in staat zijn om steeds meer zelfliefde te ontwikkelen, zien we dat het leven steeds fijner en makkelijker wordt. We worden minder afhankelijk van anderen en zien dat eigenwaarde in onszelf ligt. 

1. Jezelf zijn is genoeg
Zelfliefde begint met zelfkennis. Als je niet weet wie je bent, wat bij je past en wat je behoeften zijn, kun je dit ook niet aan jezelf geven. Het begint dus met de vraag: wie ben ik als persoon? En kun je jezelf helemaal accepteren zoals je bent? 

Niet genoeg zijn, is een overtuiging die vaak diep verankerd ligt in onszelf. We hebben altijd het gevoel dat we niet genoeg zijn, niet genoeg hebben en niet genoeg doen. Vervolgens doen we heel erg ons best om voor anderen wél goed genoeg te zijn. We zoeken bevestiging in de buitenwereld en pas als anderen ons goed genoeg vinden, vinden wij dat ook. 

Zelfliefde laat zien dat het juist andersom is. Het is een gevoel van eigenwaarde zonder dat dit in de buitenwereld bevestigd hoeft te worden. Het zit in jou. Niet iedereen hoeft je aardig en leuk te vinden, dat is niet jouw taak. En misschien moet je dat ook helemaal niet willen. Jouw taak is om jezelf leuk te vinden. 

Je weet dat je goed genoeg bent, juist omdat je bent wie je bent. Met alles wat daarbij hoort, ook de minder goede kanten van jezelf. 

2. Accepteer dat je fouten maakt 
Het is onmogelijk om perfect te zijn of geen fouten te maken in het leven. Hierdoor leren we en zijn we in staat te groeien. Wat goed gaat, vinden we heel vanzelfsprekend en zijn we al snel vergeten. Terwijl als we een fout maken, dan hebben we meteen een oordeel klaar en onthouden het vaak jaren. 

Dit is simpelweg een strijd die je nooit gaat winnen, dus je kunt maar beter accepteren dat het erbij hoort. Iedereen maakt fouten en iedereen op de wereld heeft minder goede kanten. Dat zou betekenen dat er niemand is die goed genoeg is. Dan kunnen we beter onze verwachtingen wat bijstellen toch? 

Probeer aandacht te geven aan al de dingen die goed gaan en kijk alleen naar wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Als jij jezelf toestaat om fouten te maken, dan laat je hiermee zien dat anderen ook fouten mogen maken. Het is menselijk en hoort bij het leven.

3. Volg je hart 
Ons hart is een belangrijke richtingaanwijzer in het leven. Als we dicht bij onszelf blijven, kunnen we er goed naar luisteren. Maar als we ons te veel laten leiden door anderen, komen we er steeds verder van af te staan. 

Iedereen heeft weer een andere bedoeling in het leven. We hebben allemaal een uniek pakketje met talenten en kwaliteiten, die we kunnen inzetten om onszelf gelukkig te maken en om anderen weer mee te kunnen helpen. Als we allemaal hetzelfde zouden zijn en willen, dan zouden we een groot probleem hebben. 

Daarom is het zo belangrijk om te doen wat je zelf wilt. Het is niet de bedoeling dat we ons leven onbewust aan anderen geven en doen wat zij van ons verwachten. Dat anderen verwachtingen hebben over jouw leven, zegt alles over hun en niets over jou. Wat voor leven past er echt bij jou? Vervolgens kun je je leven hier stapje voor stapje op inrichten, ook als je hiermee anderen teleurstelt. Je hart volgen is ook een onderdeel van zelfliefde. 

4. Eigen zuurstofmasker eerst
In het vliegtuig is het niet voor niks de regel dat we eerst ons eigen zuurstofmasker moeten opzetten en dán pas die van anderen. We kunnen niet iets aan anderen geven, wat we zelf niet hebben. Als je dus aan anderen wilt denken, denk dan eerst aan jezelf. Want juist als we tijd en aandacht aan onszelf besteden, zijn we in staat om het beste van onszelf aan anderen te geven. 

Ook is het vaak veel makkelijker om liefdevol te zijn voor anderen, dan voor jezelf. We zouden tegen een vriendin of kind nooit zo tekeer gaan, zoals we dat bij onszelf kunnen doen. Maar waarom zou jij jezelf niet hetzelfde mogen behandelen? Dus probeer je eigen situatie eens te bekijken vanuit het perspectief van je beste vriendin. Wat zou zij tegen je zeggen en wat voor een advies zou zij je geven? 

5. Goed voor jezelf zorgen
Zelfliefde betekent ook goed zorgen voor onszelf. We kunnen goed voor ons hoofd zorgen, door bewust aandacht te geven aan liefdevolle gedachten. Want wat je aandacht geeft groeit. Als je een plant op de juiste plek zet en je geeft hem genoeg water, dan zal de plant goed groeien. Als je hem geen aandacht geeft, dan zal hij al snel verwelken. Zo simpel is het. 

We hebben misschien niet veel invloed op hoeveel gedachten we hebben en waar we over nadenken, maar wel of we in deze gedachten geloven. Door regelmatig de stilte op te zoeken door bijvoorbeeld te mediteren, gaan we zien dat we niet in al deze gedachten mee hoeven te gaan. We hebben ze nog steeds, maar creëren meer afstand tussen onszelf en deze gedachten. Hierdoor vallen we er niet mee samen en kunnen we steeds meer rust en stilte in onszelf ervaren. 

Ook kunnen we met een liefdevollere blik naar ons lichaam kijken. Het doet zoveel voor ons en als wij er goed voor zorgen, leren we er steeds beter mee samenwerken. Want als je van iets houdt, dan zorg je er automatisch ook goed voor. We geven het dan precies wat het nodig heeft: goede voeding, genoeg water, frisse buitenlucht, beweging én voldoende ontspanning. 

© 2020 - 2024 Gezondheidspraktijk Siems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel